Wykonanie

Popularne i wszystkim dobrze znane
ciasteczka możemy zrobić sami w domu. Ich wykonanie nie jest trudne, choć muszę przyznać, że jest z nimi trochę zabawy więc to
ciastka dla cierpliwych. Ja bardzo lubię piec
ciasteczka dlatego poświęciłam pół niedzieli na ich przygotowanie. Jak zawsze czas włożony w pieczenie był nie współmierny do czasu jedzenia, bo zniknęły z talerza błyskawicznie. A wszyscy zaczynali od zjedzenia z wierzchu
galaretki.Składniki na 24 sztuki: na ciasto:2
jajka1/2 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:
galaretka pomarańczowaszklanka
soku pomarańczowego100 g
czekolady deserowejmasło i
mąka do wysmarowania foremki
Białka ubić z
cukrem na sztywno a następnie dodać
żółtka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Płaską foremkę do małych
ciasteczek wysmarować
masłem i wysypać
mąką (można też piec w formie na muffinki lub upiec
biszkopt w całości i wykroić kółka). Nałożyć niewielką ilość ciasta i piec w 180*C około 10 minut.Sok zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim
galaretkę. Przelać do płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego) i odstawić do stężenia. Kiedy
galaretką będzie twarda kieliszkiem wycinać z niej kółka i układać na ciastkach.
Czekoladę połamać i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch i boki
ciasteczek. Odstawić do zastygnięcia.