Znam ten przepis od zawsze nawet nie wiem od kogo (tak długo), smakują o wiele lepiej niż zwykłe placki ziemniaczane! Gorąco polecam Składniki na około 12 placuszków: 2 duże marchewki 1 duży ziemniak 1.5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko sól do smaku pieprz do smaku 1 cebulka 1 ząbek czosnku Marchewki, ziemniaka i cebulę zetrzeć na tarce (duże oczka). Następnie dodać jajko, mąki, potarty ząbek czosnku, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i od razu smażyć, formując nie grube placuszki na rozgrzanym oleju. *Jeżeli będzie potrzeba odcisnąć soki z ziemniaków *Placuszki "piją" dużo tłuszczu, po usmażeniu radze kłaść je na papierowy ręcznik *Żeby sprawdzić czy wsypałam dość soli smażę najpierw mały placuszek i go smakuję *Najlepiej smakują z gęstym jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną