Smakowita przekąska w sam raz na imprezę domową, podana na gorąco z ostrymżółtym serem mile zaskoczy gości swoim słodko - ostrym smakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu będzie świetną propozycją na sylwestraskładniki na 15 śliwek15 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek2 jajka2 czubate łyżki mąki pszennejszczypta startej gałki muszkatołowejszczypta proszku do pieczeniaszczypta soliolej do smażenia10 dag ostregożółtego seraprzepisŚliwki układamy na półmisku i do każdej wbijamy wykałaczkę .Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową , proszek do pieczenia oraz sól. Całość delikatnie mieszamy.Śliwki maczamy w cieście i od razu smażymy na głębokim tłuszczu ( tak jak pączki ) na rumiano .Usmażone śliwki wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy na półmisku i posypujemy startym na tarce o małych oczkach żółtym serem.Podajemy na gorąco.