Wykonanie

Miałam ogromną chęć na odrobinę lata, więc wyciągnęłam
owoce z zamrażarki i oto co z tego wyszło :) Pyszne pierożki ze
śliwkami w
śmietanie z prawdziwą
wanilią,
rodzynkami. A wszystko posypane odrobiną
cukru cynamonowego.Ciasto pierogowe:560 g
mąki pszennej250 g gorącej
wody2 łyżki
oleju1
jajkoszczypta
soliNadzienie:ulubione
owoce (użyłam mrożonych
śliwek)
Mąkę przesiać do miski i zalać gorącą
wodą, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. W zagnieceniu ciasta pomógł mi Thermomix 2min./poz. Interwał.Odkroić część ciasta i wałkować na grubość 3 mm, wycinać krążki szklanką. Z krążków i farszu zlepiać pierogi i odkładać na oprószoną
mąką deskę. Tak przygotowane pierogi gotować 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.Podawać z gęstą
śmietaną z dodatkiem prawdziwego
cukru waniliowego, oraz dodatkami według gustu :)*Ciasto po wyrobieniu najlepiej zawinąć w folię albo włożyć w torebkę foliową i zawinąć w ręcznik aby nie stygło i nie wysychało wtedy ładnie się wałkuje.