ßßß
Miałam ogromną chęć na odrobinę lata, więc wyciągnęłam owoce z zamrażarki i oto co z tego wyszło :) Pyszne pierożki ze śliwkami w śmietanie z prawdziwą wanilią, rodzynkami. A wszystko posypane odrobiną cukru cynamonowego.Ciasto pierogowe:560 g mąki pszennej250 g gorącej wody2 łyżki oleju1 jajkoszczypta soliNadzienie:ulubione owoce (użyłam mrożonych śliwek)Mąkę przesiać do miski i zalać gorącą wodą, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. W zagnieceniu ciasta pomógł mi Thermomix 2min./poz. Interwał.Odkroić część ciasta i wałkować na grubość 3 mm, wycinać krążki szklanką. Z krążków i farszu zlepiać pierogi i odkładać na oprószoną mąką deskę. Tak przygotowane pierogi gotować 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.Podawać z gęstą śmietaną z dodatkiem prawdziwego cukru waniliowego, oraz dodatkami według gustu :)*Ciasto po wyrobieniu najlepiej zawinąć w folię albo włożyć w torebkę foliową i zawinąć w ręcznik aby nie stygło i nie wysychało wtedy ładnie się wałkuje.