Przedstawiam Wam dzisiaj danie na które skusi się zarówno amator nowości jak również miłośnik potraw mięsnych. Będzie to smaczna potrawka z kurczakiemoliwkami i porem w sosie śmietanowym. Danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, sycące i bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub ziemniakami .składniki na 3 porcje60 dag piersi z kurczakagarść czarnych oliwek3 łyżki masła + 1łyżka oliwy z oliwek do smażeniapor1 łyżka mąki1szklanka śmietany15 dag sera żółtego1łyżka przyprawy do kurczakaczarny pieprzsólprzepisCzarne oliwki i pora kroimy w plastry.Umyte i oczyszczone mięso kroimy w paski a następnie w niezbyt małą kostkę.Pokrojone mięso oprószamy przyprawą do kurczaka.Żółty ser ścieramy do miseczki, na tarce o dużych oczkach.Na patelni z rozgrzanym tłuszczem obsmażamy mięso ze wszystkich stron od czasu do czasu mieszając. Podsmażone mięso wyjmujemy z patelni i układamy w naczyniu do zapiekania.Na tłuszcz pozostały po smażeniu kurczaka wrzucamy oliwki oraz pora, całość mieszamy, oprószamy mąką i wszystko rumienimy do momentu aż por będzie miękki. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje.Patelnię zdejmujemy z ognia do sosu wsypujemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy.Tak przygotowany sos nakładamy na kurczaka.Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i zapiekamy około 15 minut.Gotowe danie podajemy z ryżem lub ziemniakami.