Wykonanie
Delikatny, puszysty, miękki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem
serka mascarpone na
wafelkowym spodzie posypany po wierzchu startą
czekoladą to idealny pomysł na stół wielkanocny. Przepis i przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości.

składniki na tortownicę 23 cmspód250 g
wafelków czekoladowych ( np.
wafelki Góralki )3 łyżki
margaryny lub
masła1 łyżka
kakaomasa serowa500 g
twarogu sernikowego (np. z wiaderka )500 g
serka mascarpone1 łyżka
mąki ziemniaczanej100 g
gorzkiej czekolady3/4 szklanki
cukru3
jajkaprzepisNa tarce o dużych oczkach ścieramy do miski
wafelki czekoladowe.W garnku na małym ogniu rozpuszczamy
margarynę lub
masło. Do rozpuszczonego tłuszczu wsypujemy
kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia a następnie wlewamy do pokruszonych
wafelków i całośc razem łączymy.Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę z
ciastek dokładnie ją rozprowadzamy po dnie formy, lekko dociskając łyżką. Tak przygotowany spód do sernika wstawiamy na 15 minut do lodówki.Do miski przekładamy
jajka i ucieramy je z
cukrem do białości. Do utartych
jajek dodajemy
twaróg,
serek mascarpone, wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i całość krótko miksujemy tylko tak aby składniki się połączyły. Masę
serową przekładamy na spód z
ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy.Sernik pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy startą
czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.