Wykonanie

1 kg
twarogu z wiaderka(lub trzykrotnie mielonego)150 g
cukru4
jajka100 g
margaryny w temperaturze pokojowej3 łyżki
mąki ziemniaczanej160 g
gorzkiej czekoladykruchy spód:1 szklanka
mąki pszennej70 g
margaryny3 łyżki
cukru1
jajkoszczypta
soli1-2 łyżeczki
kakaoPrzygotowanie ciasta na spód:Szklankę
mąki pszennej przesiać do miski, wymieszać z
cukrem,
solą i
kakao, dodać 70 g pokrojonej w kostkę
margaryny. Dodać
jajko, posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.Wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy wylepić
ciastem (można rozwałkować, można wyklejać kawałkami i rozciągać je palcami). Piec 20 min. w 180-190 o C.Masa serowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce i zostawić do przestygnięcia (w międzyczasie wykonywać pozostałe czynności).
Margarynę utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawać
twaróg i miksować. Następnie dodawać kolejno po jednym
jajku, miksując aż do połączenia się składników [masy serowej nie należy miksować zbyt długo, gdyż może to skutkować późniejszym opadnięciem sernika]. Do masy dodać
mąkę ziemniaczaną oraz
czekoladę. Wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach [mikser zapewni dokładniejsze wymieszanie].Masę przelać na podpieczony wcześniej spód i wyrównać.Na spód piekarnika włożyć (przed jego włączeniem) naczynie (np. blachę) z
wodą [jeśli piekarnik jest już nagrzany, należy wlać do naczynia wrzątek]. Sernik piec w 160-170 o C przez 1,5 godziny, ustawiając tortownicę z
ciastem n ad naczyniem z
wodą, najlepiej na kratce.Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30-60 min.

