ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: sernik czekoladowy

na oko, na język: sernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

1 kg twarogu z wiaderka
(lub trzykrotnie mielonego)
150 g cukru
4 jajka
100 g margaryny w temperaturze pokojowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
160 g gorzkiej czekolady
kruchy spód:
1 szklanka mąki pszennej
70 g margaryny
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
1-2 łyżeczki kakao
Przygotowanie ciasta na spód:
Szklankę mąki pszennej przesiać do miski, wymieszać z cukrem, solą i kakao, dodać 70 g pokrojonej w kostkę margaryny. Dodać jajko, posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy wylepić ciastem (można rozwałkować, można wyklejać kawałkami i rozciągać je palcami). Piec 20 min. w 180-190 o C.
Masa serowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i zostawić do przestygnięcia (w międzyczasie wykonywać pozostałe czynności).
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawać twaróg i miksować. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, miksując aż do połączenia się składników [masy serowej nie należy miksować zbyt długo, gdyż może to skutkować późniejszym opadnięciem sernika]. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę. Wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach [mikser zapewni dokładniejsze wymieszanie].
Masę przelać na podpieczony wcześniej spód i wyrównać.
Na spód piekarnika włożyć (przed jego włączeniem) naczynie (np. blachę) z wodą [jeśli piekarnik jest już nagrzany, należy wlać do naczynia wrzątek]. Sernik piec w 160-170 o C przez 1,5 godziny, ustawiając tortownicę z ciastem n ad naczyniem z wodą, najlepiej na kratce.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30-60 min.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/05/sernik-czekoladowy.html