Wykonanie
Szukałam , szukałam i znalazłam przepis na pyszny sernik z dodatkiem
mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest
gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony
wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle
czekoladowy a nadzienie
serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :)

F oremka : średnica 21 cmśrednica 24 cmSpód:

100 g
gorzkiej czekolady50 g
masła50 g
mąkijajko100 g
cukru
Nadzienie:600 g półtłustego dwukrotnie mielonego
twarogu3
jajka300 g
mascarponełyzka
mąki ziemniaczanej400 ml słodzonego
mleka skondensowanego200 g
czekoladowych wafelków ( użyłam Pryncypałków)150 g
czekolady deserowejPrzygotowanie
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy.
Jajko ucieramy z
cukrem.Łączymy z masą
czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut w temp. 180 CUpieczone ciasto przekrajamy w poprzek.
Twaróg miksujemy z
jajkami ,
mascarpone ,
mąką i
mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy.Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy godzinę 1 temp. 150 CCiasto studzimy i przekładamy do większej formy.
Między sernikiem a ściankami formy umieszczamy
wafelki.
Czekoladę rozpuszczamy i polewamy wierzch sernika i pozostałą masą (1/4 szkl. )tworząc efekt marmurku. Po czym schładzamy.