Wykonanie
Dziś pierwszy raz upiekłam sernik
czekoladowy. Zmodyfikowałam mój niezawodny przepis na najdelikatniejszy, puszysty jak pianka wilgotny sernik (link: Lekki i puszysty jak pianka sernik-lepszego nie
jadłam! ). Ciasto wzbogacone
czekoladą ,
kakao i
aromatem rumowym wyszło wspaniale !!! Jest idealne w konsystencji, miękkie, aromatyczne i nie przesłodzone. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu na ten mocno
czekoladowy deser. Naprawdę warto!!!SKŁADNIKI na okrągłą formę o średnicy ok 25 cm:750 gram
twarogu (niepełne wiaderko)250 g
serka mascarpone50 g
masła1 szklanka
cukru1 szklankamleka 3,2%6 jaj6 łyżek (płaskich)
mąki ziemniaczanej6 łyżek (płaskich )
mąki pszennej tortowej6 łyżek (płaskich)
kakao2 płaskie łyżeczki
aromatu migdałowegotabliczka
mlecznej czekoladyPolewa:50 g
masła1 tabliczka
gorzkiej czekolady3 łyżki
mleka3 łyżki
cukruKochani, zanim zaczniecie przygotowywać ten serniczek zapamiętajcie: aby ciasto wyszło naprawdę idealne, musicie w 100% postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami . Nawilżanie piekarnika, wyjmowanie sernika z pieca po czym ponowne go tam wkładanie, gotowanie
wody.... wszystkie te
dziwne zabiegi są niezbędne i nie wolno ich pomijać!!! Efekty są niesamowite !!!!! :) :)
Żółtka ucieramy mikserem na gładką masę razem z
serami,
mlekiem,
mąką ziemniaczaną oraz
tortową, roztopionym wcześniej
masłem,
kakao oraz
aromatem migdałowym.Z
białek ubijamy pianę. Pod sam koniec dodając
cukier. Pianę delikatnie mieszamy z masą
serową i przekładamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą foremki.
Czekoladę mleczną łamiemy na różnej wielkości kawałki i posypujemy nimi wierzch ciasta (część kawałków zapadnie się a część zostanie na wierzchu - o to właśnie chodzi - jedząc sernik bedzie sie w ten sposób czasem natrafiać na pyszne kawałki
czekolady)Polewa : wszystkie składniki umieścić w rondelku i rozpuścić na ogniu ciągle mieszając. Dobrze wymieszać.Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni!!!Sernik wstawiamy do pieca , a pod niego od razu (poziom niżej) naczynie wypełnione ok 0,7l wrzącej
wody.W tych warunkach ciasto pozostawiamy na równiutko 10 minut.Po tym czasie ciacho delikatnie wyjmujemy z piekarnika w chłodniejsze miejsce (u mnie po prostu na blat kuchenny), i schładzamy piekarnik do temperatury 160 stopni.Gdy piekarnik schłodzi się do 160 stopni umieszczamy w nim ponownie blachę z
ciastem a
wodę (w pojemniczku pod sernikiem) wymieniamy na nową (tzn znów na wrzątek).W temperaturze 160 stopni ciasto pieczemy 60 minut.Następnie od razu wyjmujemy w chłodne miejsce (ja wystawiłam na parapet hehehe). Stygnąc sernik troszkę opadnie, ale nie jest to problem. Po przestygnięciu ciacho odwracamy do góry nogami dekorujemy polewą.Ciasto podajemy po zastygnięciu polewy.SMACZNEGO
