Wykonanie
Gołąbki w
młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z
sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady.

składniki na ok. 20 gołąbkówśrednia główka
młodej kapusty1
jajko2
torebki ryżu ( każda po 100 g )500 g
mięsa mielonego2
cebule1 średnia
marchewłyżka
masładomowa
przyprawa typu
wegeta (przepis tutaj )
czarny pieprzok. 1,5 litra
bulionuprzepisOpłukaną
kapustę obgotowujemy w dużym garnku we wrzącej wodzie kilka minut, tak aby zmiękła, po czym wyjmujemy z garnka i studzimy.
Ryż gotujemy kilka minut krócej niż w przepisie na opakowaniu.Następnie z
kapusty oddzielamy liście, z tych największych i najładniejszych ścinamy zgrubiałe części nerwu.Obrane
cebule drobno siekamy a następnie rumienimy na rozgrzanym
maśle od czasu do czasu mieszając.Do garnka przekładamy ugotowany
ryż, dodajemy zeszkloną
cebulę,
mielone mięso oraz startą na tarce o dużych oczkach obraną
marchewkę, dodajemy
jajko, domową
przyprawę typu
wegeta do smaku oraz
czarny pieprz.Masę wyrabiamy dłonią, tak aby wszystkie składniki się połączyły.Porcje farszu nakładamy na liście
kapusty i formujemy gołąbki.Duży garnek wykładamy uszkodzonymi, pozostałymi liśćmi
kapusty i układamy w nim gołąbki ściśle jeden obok drugiego. Całość zalewamy
bulionem, tak aby wszystkie gołąbki były zanurzone w płynie w razie potrzeby dolewamy
wody. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut.