Gdy za oknem szaro, deszczowo i smutno idealnym rozwiązaniem na poprawę nastroju może być ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady, które najlepiej smakuje podane z kawą .Nie jest trudne do wykonania za to smakuje pysznie.składniki na okrągłą tortownicę 23 cm200 g margarynyszklanka mąki pszennej4 jajka3/4 szklanki cukru kryształuopakowanie cukru waniliowego2 łyżki kakao1/2 tabliczki gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczeniagotowa polewa czekoladowaprzepisCzekoladę kroimy na drobne kawałeczki.Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, studzimy.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.Żółtka wlewamy do miski i ucieramy stopniowo dosypując cukier, cały czas ucierając dodajemy cukier waniliowy oraz wlewamy rozpuszczona letnią margarynę , wsypujemy mąkę i miksujemy jeszcze około 3 minut , pod koniec miksowania dodajemy proszek do pieczenia.Ciasto łączymy z pianą ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy kakao i kawałki czekolady i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy .Ciasto wlewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia., dokładnie rozprowadzamy i pieczemy około 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C .Po upieczeniu , ciasto polewamy gotową polewą czekoladową.