Wykonanie
Pyszny, delikatny i aksamitny sernik na kruchym cieście
kakaowym po wierzchu również posypany kruchym
ciastem. Idealny na deser lub podwieczorek. Prosty w przygotowaniu aczkolwiek nieco pracochłonny.

składniki na formę 25 na 25 cmciasto2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
kakao1/2 szklanki
cukru2 opakowania
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko250 g
margarynymasa4
jajka3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 kg
zmielonego sera białegoprzepisciastoDo miski wsypujemy przesianą
mąkę pszenną, dodajemy
proszek do pieczenia,
kakao,
cukier waniliowy i
cukier kryształ, dodajemy miękką pokrojoną
margarynę oraz
jajko. Dłonią wyrabiamy ciasto, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać trochę
mąki.Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, jedną większą a drugą odrobinę mniejszą i wkładamy na 1 , 5 godziny do zamrażalnika.masa
Żółtka ucieramy z
cukrem na kogel
mogel, gdy masa będzie już białą dodajemy
cukier waniliowy. Ciągle ucierając stopniowo dodajemy
biały ser, a na końcu
proszek do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną.Do miski wlewamy
białka i ubijamy je na sztywną pianę.Do masy serowej dodajemy ubite
białka i całość delikatnie mieszamy.Na posmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą formę, ścieramy na tarce o dużych oczkach większą cześć zamrożonego ciasta. Na ciasto wykładamy masę
serową i dokładnie rozprowadzamy.Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część zamrożonego ciasta .Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.