ßßß Cookit - przepis na Chrust czyli faworki + film

Chrust czyli faworki + film

nazwa

Wykonanie

Wyśmienity smakołyk zajadany podczas ostatnich dni karnawału to pyszny chrust - ciasteczka podawane w tłusty czwartek, obficie posypany cukrem pudrem. I mimo tego że są przysłowiową bombą kaloryczną to możemy sobie na nie pozwolić w te ostatnie dni karnawału.
składniki na talerz chrustu
2 szklanki mąki
3 żółtka
6 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
500g smalcu do smażenia lub oleju
cukier puder to posypania faworków
przepis
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, na końcu wlewamy ocet.
Starannie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wybijamy wałkiem około 10 minut aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza, a następnie wałkujemy na dość cienki placek. Placek kroimy radełkiem lub nożem w paski o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm. Pasy nacinamy wzdłuż przez środek przez otwór przewlekamy jeden koniec i przeciągamy.
Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu chrust wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2014/02/chrust-czyli-faworki-film.html