Wykonanie
Wyśmienity smakołyk zajadany podczas ostatnich dni karnawału to pyszny chrust -
ciasteczka podawane w tłusty czwartek, obficie posypany
cukrem pudrem. I mimo tego że są przysłowiową bombą kaloryczną to możemy sobie na nie pozwolić w te ostatnie dni karnawału.

składniki na talerz chrustu2 szklanki
mąki3
żółtka6 łyżek
śmietany 18%1 łyżeczka
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
octu500g
smalcu do smażenia lub
olejucukier puder to posypania
faworkówprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia oraz
cukier puder, wbijamy
żółtka, dodajemy
śmietanę, na końcu wlewamy
ocet.Starannie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wybijamy wałkiem około 10 minut aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza, a następnie wałkujemy na dość cienki placek. Placek kroimy radełkiem lub nożem w paski o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm. Pasy nacinamy wzdłuż przez środek przez otwór przewlekamy jeden koniec i przeciągamy.
Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu chrust wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie obficie posypujemy
cukrem pudrem.