ßßß Cookit - przepis na Chrustowe róże

Chrustowe róże

nazwa

Wykonanie

Chrusty w trochę innym wydaniu, smakują tak samo, a za to jak wyglądają !
Składniki:
20 dag mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mocnego alkoholu lub octu
Ponadto:
2 kostki smalcu po 25 dag jedna
cukier puder do posypania
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, śmietanę i alkohol.
Przed wymieszaniem........................................
Ugnieć ciasto.
Ciasto.......................................
Gotowe ciasto rozwałkuj na około 1-2 mm. Na rozwałkowanym placku powycinaj po równo krążki przy użyciu szklanki, literatki i kieliszka, np. 3 wielkości szklanki, 3 literatki, 3 kieliszka i tak do zużycia całej powierzchni.
Wycinanie krążków...........................................
Każdy krążek niezależnie od wielkości po przecinaj na obrzeżach tak aby powstały mniej więcej równe płatki. Na największy krążek nałóż średni, potem mały i mocno przyciśnij palcem na środku wszystkich złożonych warstw, tak aby w tym miejscu ciasto nam się skleiło.
Układanie warstw.................................
Gotowe róże układaj na ściereczce.
Jeszcze surowe...................................
Smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym smalcu tak aby róże podczas smażenia mogły swobodnie pływać.
Smażenie..........................
Usmażone chrustowe róże posyp cukrem pudrem.
Chrustowe róże...............................
I jeszcze jedna.....................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/02/Chrustowe-roze.html