Wykonanie

Chrusty w trochę innym wydaniu, smakują tak samo, a za to jak wyglądają !Składniki:20 dag
mąki3
żółtka3-4 łyżki gęstej
śmietany1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka mocnego
alkoholu lub
octuPonadto:2 kostki
smalcu po 25 dag jedna
cukier puder do posypaniaPrzesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodaj
żółtka,
śmietanę i
alkohol.

Przed wymieszaniem........................................Ugnieć ciasto.

Ciasto.......................................Gotowe ciasto rozwałkuj na około 1-2 mm. Na rozwałkowanym placku powycinaj po równo krążki przy użyciu szklanki, literatki i kieliszka, np. 3 wielkości szklanki, 3 literatki, 3 kieliszka i tak do zużycia całej powierzchni.

Wycinanie krążków...........................................Każdy krążek niezależnie od wielkości po przecinaj na obrzeżach tak aby powstały mniej więcej równe
płatki. Na największy krążek nałóż średni,
potem mały i mocno przyciśnij palcem na środku wszystkich złożonych warstw, tak aby w tym miejscu ciasto nam się skleiło.

Układanie warstw.................................Gotowe róże układaj na ściereczce.

Jeszcze surowe...................................Smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym
smalcu tak aby róże podczas smażenia mogły swobodnie pływać.

Smażenie..........................Usmażone chrustowe róże posyp
cukrem pudrem.

Chrustowe róże...............................

I jeszcze jedna.....................................