Wykonanie

Składniki:40 dag
mąki6
żółtek7-8 łyżek gęstej
śmietany2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 kieliszki mocnego
alkoholu lub
octuPonadto:około 0,5 kilograma
smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia, dodaj
żółtka,
śmietanę i
alkohol.

Składniki, jeszcze osobno..........................Zagniec ciasto.

Ciasto..............................Gotowe ciasto podziel na 5-6 kawałków, każdy z nich wałkuj na placki ogrubości 1-2 mm. Każdy rozwałkowany placek podziel nożem na kilkanaście prostokątów.

Rozwałkowany i pociety placek.......................W każdym prostokącie zrób nożem niewielki otwór, a następnie przełóż jeden koniec w każdym prostokącie przez ten otwór, tak aby powstała zwinięta wstążka.

Przekładanie chrustu....................................

Chrusty przed pieczeniem....................................W garnku na rozgrzany tłuszcz wrzucaj gotowe chrusty< nie więcej niż 2-3 naraz gdyż pod wpływem ciepła chrusty podwajają swoją obiętośc>.

Smażenie..........................Smaż na złoty kolor z obu stron.

Gotowe chrusty................Usmażone chrusty posyp
cukrem pudrem. Smacznego!

Chrusty posypane
cukrem pudrem.......................

I jeszcze jeden przed schrupaniem....................