ßßß Cookit - przepis na Chrusty

Chrusty

nazwa

Wykonanie

Składniki:
40 dag mąki
6 żółtek
7-8 łyżek gęstej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 kieliszki mocnego alkoholu lub octu
Ponadto:
około 0,5 kilograma smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, śmietanę i alkohol.
Składniki, jeszcze osobno..........................
Zagniec ciasto.
Ciasto..............................
Gotowe ciasto podziel na 5-6 kawałków, każdy z nich wałkuj na placki ogrubości 1-2 mm. Każdy rozwałkowany placek podziel nożem na kilkanaście prostokątów.
Rozwałkowany i pociety placek.......................
W każdym prostokącie zrób nożem niewielki otwór, a następnie przełóż jeden koniec w każdym prostokącie przez ten otwór, tak aby powstała zwinięta wstążka.
Przekładanie chrustu....................................
Chrusty przed pieczeniem....................................
W garnku na rozgrzany tłuszcz wrzucaj gotowe chrusty< nie więcej niż 2-3 naraz gdyż pod wpływem ciepła chrusty podwajają swoją obiętośc>.
Smażenie..........................
Smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe chrusty................
Usmażone chrusty posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Chrusty posypane cukrem pudrem.......................
I jeszcze jeden przed schrupaniem....................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/02/Chrusty.html