ßßß
Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej tortowej7 żółtek6 łyżeczek śmietany 18%2 łyżki octu lub spirytusu1 łyżeczka proszku do pieczeniasmalec lub olejPrzygotowanie:Zagniatamy ciasto z wyżej wymienionych składników. Jeśli ciasto będzie się lepiło podsypujemy mąką. Przy pomocy tłuczka lub wałka obijam ciasto przez kilkanaście minut. Składamy ciasto na pół i uderzamy, i tak cały czas. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy najcieniej jak potrafimy (powinien być prawie przezroczysty). Tniemy na paski (najprościej to zrobić za pomocą noża do pizzy), a w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy, tworząc faworki. Smażymy na rozgrzanym do 175°C oleju lub smalcu, aż będą jasnozłote z obydwu stron. Usmażone faworki odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po całkowitym wystudzeniu posypujemy cukrem pudremSmacznego!Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila [email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.