Kotlety mielone drobiowe z kukurydzą są ciekawym zamiennikiem tradycyjnych mielonych, szczególnie polecam je dzieciom gdyż są delikatne w smaku, mniej kaloryczne i bardzo smaczne. Razem z ziemniakami i surówką mogą stanowić szybki i prosty w przygotowaniu obiad.składniki na 12 mielonych50 dag mięsa mielonego z kurczakapuszka kukurydzy1 jajkopłaska łyżeczka soli1/2 łyżeczki ostrej paprykiduża szczypta czarnego pieprzu3-4 łyżki bułki tartej + 3/4 szklanki do panierowaniaolej do smażeniaprzepisDo miski przekładamy mielone mięso, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz jajko,wsypujemy sól,ostrą paprykę i czarny pieprz. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę, do masy wsypujemy bułkę tartą i jeszcze raz mieszamy.Z mięsnej masy formujemy niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.