ßßß Cookit - przepis na Razowe bułki kaparowo - serowe

Razowe bułki kaparowo - serowe

nazwa

Wykonanie

Wspomnienie mojego niedzielnego śniadania, choć jest środek tygodnia.
Składniki:
porcja dla 2 osób
czas przygotowania: 50 min.
stopień trudności: łatwy, średni, trudny
ilość zużywanych naczyń: 3
współczynnik bałaganu: mały, średni, duży
100 g (1 szklanka) mąki pszennej razowej typ 2000
100 g (1 szklanka) mąki pszennej zwykłej np. typ 550
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka roztopionego masła
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
150 ml (0,75 szklanki) mleka
90 g sera żółtego (ja dodałam parmezan)
3 łyżeczki kapar
Wymieszaj w dużej misce suche składniki - mąki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj roztopione masło i mleko (rada - nie dodawaj od razu całego mleka. Dolewaj stopniowo, aż ciasto będzie elastyczne i zwięzłe).
Dosyp do ciasta 4/5 sera oraz kapary.
Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ciasto. Czynność tą można wykonywać również w misce, jeśli jest wystarczająco duża i wygodna (moja jest:))
Podziel ciasto na 4 części i uformuj 4 okrągłe placki (średnica ok. 6 cm). Posyp placki resztą sera.
Wyłóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 25-30 min na małym termoobiegu.
Do bułek dodałam jajecznicę na maśle z szynką i suszonymi pomidorami.
Już się nie mogę doczekać kolejnego weekendu:) A Wy?
Jakie jest Wasze ulubione śniadanie?
Przepis na bułki to moja wariacja inspirowana tą książką klik .
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/09/razowe-buki-kaparowo-serowe.html