Wykonanie
Wspomnienie mojego niedzielnego śniadania, choć jest środek tygodnia.


Składniki:porcja dla 2 osóbczas przygotowania: 50 min.stopień trudności: łatwy, średni, trudnyilość zużywanych naczyń: 3współczynnik bałaganu: mały, średni, duży100 g (1 szklanka)
mąki pszennej razowej typ 2000100 g (1 szklanka)
mąki pszennej zwykłej np. typ 5500,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka roztopionego
masła0,5 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
soli150 ml (0,75 szklanki)
mleka90 g
sera żółtego (ja dodałam
parmezan)3 łyżeczki
kaparWymieszaj w dużej misce suche składniki -
mąki,
sodę,
proszek do pieczenia,
cukier,
sól. Dodaj roztopione
masło i
mleko (rada - nie dodawaj od razu całego
mleka. Dolewaj stopniowo, aż ciasto będzie elastyczne i zwięzłe).Dosyp do ciasta 4/5
sera oraz
kapary.Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ciasto. Czynność tą można wykonywać również w misce, jeśli jest wystarczająco duża i wygodna (moja jest:))Podziel ciasto na 4 części i uformuj 4 okrągłe placki (średnica ok. 6 cm). Posyp placki resztą
sera.Wyłóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 25-30 min na małym termoobiegu.Do
bułek dodałam jajecznicę na
maśle z
szynką i
suszonymi pomidorami.

Już się nie
mogę doczekać kolejnego weekendu:) A Wy?Jakie jest Wasze ulubione śniadanie?Przepis na
bułki to moja wariacja inspirowana tą książką klik .