Wykonanie

Jak już
pisałam ozdabianie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem. Jestem niesamowicie niecierpliwa.
Kokosowo-
czekoladowy Pikachu to dla mnie poziom hard. Nie użyłam lukru plastycznego, bo jest okropny w smaku.Ciasto było prezentem dla Najlepszego z mężczyzn (tak, jesteśmy z pokolenia pokemonów). Nie chciałam ryzykować, więc zrobiłam ciasto już wypróbowanego przepisu z "moich wypieków" . Dorota ma racje: jeżeli lubicie bounty polubicie to ciasto. Jestem przekonana, że szefowie "Mars Incorporated" wymyśliliby właśnie takie ciasto jeśli chcieliby zrobić "bounty kanapkę" :)Uwaga! post jest długi, bo opisałam wszystko krok po kroku.I... sto lat!Składniki na blachę o wym. 23x23cm:60g
mlecznej czekolady50g
kakao200ml gorącej
wody145g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczenia20g
cukru trzcinowego30g białego, drobnego
cukru60g
masła*2
jajka1 szklanka
mleczka kokosowegoCzekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w naczyniu żaroodpornym, wsypać
kakao. Zalać wszystko
wodą i dokładnie wymieszać.Wymieszać
proszek do pieczenia i
mąkę w drugim naczyniu.
Cukry utrzeć (mikserem) z roztopionym
masłem. Wbić
jajka i każde ubijać minutę.Do masy jajecznej wlać
czekoladę i
mleczko kokosowe. Ja zrobiłam nieostrożnie i ciasto wyszło dobre, więc nie musicie przesadzać z delikatnością.Do mokrych składników dodać suche i wymieszać (tak jak muffinki, do połączenia się składników). Piec w 180 C przez 45 minut, do suchego badyla.*W oryginale jest 90g. nie dałam więcej, bo nie miałam tyle
masła w domu. Ale ciasto wyszło :)Kiedy wystygnie wyłożyć na blat, przeciąć na pół w poziomie i przygotować szablon w kształcie Pikachu. U mnie była to zwykła kartka papieruWycinać!

Następnie w szablonie wyciąć detale takie jak: nos,gęba, łapy. Będziemy je później obsypywać ciemnym
kakao.W dniu urodzin zrobiłam krem
kokosowy, pomalowałam na żółto i modliłam się, by ciasto się nie rozpłynęło:Krem
kokosowy:100 ml
śmietany 30%240g
mascarpone2 łyżki
cukru pudru1 bardzo płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
wiórków kokosowych0,1g żółtego barwinka w proszkuW przypadku upału: miskę, w której będziesz ubijać
śmietanę wsadź na 30 minut do lodówki,a mieszadełka miksera do zamrażalnika.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej ostrożnie
cukier wymieszany z
mąką ziemniaczaną i dodaj do
śmietany. Dodać
mascarpone i
wiórki kokosowe i ostrożnie wymieszać.120g kremu odłóż do miski. Resztę wyłóż na jedna połówkę ciasta, przykryj drugą. Barwnik rozpuść w niewielkiej ilości
wody i wymieszać z kremem w misce.

Żółty krem rozłożyć na wierzchu ciasta i dokładnie, płaskim nożem ukształtować. Dobrze, jeśli powierzchnia jest idealnie równa, ale z
bitej śmietany z wiórkami kokosowymi raczej Wam to nie wyjdzie...Na kremie położyć szablon i posypać
kakao wymieszanym z
cukrem. Policzki to
jabłka ugotowane w
syropie hibiskusowym