Wykonanie

Dzisiaj przepis podwójnie urodzinowy. Jakiś czas temu mentalnie przekroczyłam magiczną 16-stkę, a moje ukochane dziecko (tak, tak, słodkie i rozkoszne Jedz mnie!) ma 2 lata!Przepis na tę tartę to kwintesencja tego, co uwielbiam robić na tym blogu. Bez piekarnika to moja ulubiona
seria i gdybym była mniej leniwa,
spod moich rąk wychodziłyby pierdyliardy ciast niewymagających pieczenia.Nie robię tego także z obawy o swoje biodra :)Więc, jeszcze raz! Sto lat, sto lat — dla mnie i mojego bachorka.Tartę z użyciem dowolnych
cytrusów zrobił też Mops w kuchni .Przepis (na tortownicę o średnicy 20 cm):ciasto300 g
ciastek maślanych (domowych, sklepowych albo zwykłych
herbatników)5 łyżek
jogurtu greckiegoCiastka dokładnie rozgnieść (można także zmielić w malakserze). Dodać do nich
jogurt, spróbować i, ewentualnie, posłodzić. Masa powinna
mieć konsystencje mokrego piasku.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie wyłożyć
ciastkami.
limonkowy curd60 g
masła60 g
cukru pudrusok z 2
limonek i skórka z 1
limonki (wcześniej wyparzonej i wyszorowanej!)1 roztrzepane
jajko2 garnki: większy i mniejszyDno dużego garnka zalać gorącą
wodą i położyć na nim mały garnek (poziom
wody powinien być tak duży, żeby nie wygotował się po 30 sekundach, a jednocześnie nie dotykał mniejszego garnka).Do mniejszego wlać sok, skórkę z
limonki i
cukier, gotować na parze aż
cukier się rozpuści. Dodać
masło i wszystko dokładnie wymieszać (poczekać aż
masło się rozpuści).Roztrzepane
jajko wlać do limonkowej masy i szybko wymieszać. Gotować chwilę na parze aż sos zgęstnieje (cały czas mieszać), ostudzić, odstawić na godzinę do lodówki.Krem wyłożyć na
ciastka.masa śmietanowa250 ml
śmietany 36%5 łyżek
wiórków kokosowych (dodatkowo łyżka do dekoracji)4 łyżki
cukru pudru1/2
mangoŚmietanę ubić na sztywno z
cukrem. Wiórki delikatnie uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Dodać je do
śmietany i delikatnie wymieszać łyżką.Masę wyłożyć na
curd i wyrównać górę ciasta. Posypać dodatkowymi wiórkami.
Mango umyć, obrać, pokroić w paski i udekorować nimi ciasto.Przykryć tartę folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny.

