ßßß Cookit - przepis na TORT ŚMIETANKOWO-KOKOSOWY Z ANANASEM

TORT ŚMIETANKOWO-KOKOSOWY Z ANANASEM

nazwa

Wykonanie

Przepis na masę z pokruszonymi wafelkami kokosowymi znalazłam w internecie, jestem nią zachwycona i często robię torty właśnie z tą masą.
Torcik jest bardzo lekki i wprost rozpływa się w ustach, połączenie wafelków kokosowych, soczystego ananasa i bitej śmietany to strzał w dziesiątkę.
Wielkie słowa uznania dla autorki, pani Marleny. A oryginalny przepis znajdziecie tutaj
Mój tort obłożyłam rurkami waflowymi i upiekłam kakaowe biszkopty.
Składniki:
Biszkopt kakaowy ( upiec 2 takie biszkopty)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 litra śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 śmietanfixy
- 2 batony kokosowe XXL ( Princessa)
- puszka ananasa w plastrach ( sok z ananasa zachować)
Dodatkowo:
- około 70 sztuk rurek waflowych
Ponadto:
- tortownica o średnicy 26 lub 28 cm
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać i dodawać do masy. Wysmarować masłem i wysypać bułką tartą dno tortownicy, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem przez około 30-35 minut. Upiec dwa takie biszkopty.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając małą szczyptę soli. Pod koniec ubijani dodać cukier i śmietanfixy. Batony pokruszyć, ale nie za drobno, powinny być wyczuwalne w masie. Plastry ananasa pokroić w drobną kostkę, dodać do bitej śmietany i dokładnie wymieszać.
Biszkopty nasączyć sokiem z ananasa, wyłożyć masę ( część odłożyć do ozdabiania), posmarować też boki i wierzch tortu. Boki obłożyć ściśle rurkami waflowymi, najlepiej zrobić to krótko przed podaniem, wtedy rurki tak szybko nie zmiękną.Tort ozdobić plastrami ananasa i kleksami z masy. Można także oprószyć tort wiórkami kokosowymi.Oto moje torty właśnie z tą masą:
Życzę udanych wypieków! :)
Źródło:http://pao77.blox.pl/2012/11/TORT-SMIETANKOWO-KOKOSOWY-Z-ANANASEM.html