Wykonanie
Przepis na masę z pokruszonymi
wafelkami kokosowymi znalazłam w internecie, jestem nią zachwycona i często robię
torty właśnie z tą masą.Torcik jest bardzo lekki i wprost rozpływa się w ustach, połączenie
wafelków kokosowych, soczystego
ananasa i
bitej śmietany to strzał w dziesiątkę.Wielkie słowa uznania dla autorki, pani Marleny. A oryginalny przepis znajdziecie tutajMój tort obłożyłam rurkami waflowymi i upiekłam
kakaowe biszkopty.

Składniki:
Biszkopt kakaowy ( upiec 2 takie
biszkopty)- 4
jajka- 1 szklanka
cukru- 3 czubate łyżki
mąki tortowej- 2 łyżki dobrego, ciemnego
kakao- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:- 1/2 litra
śmietany 36%- 2 łyżki
cukru pudru- 3 śmietanfixy- 2 batony
kokosowe XXL ( Princessa)- puszka
ananasa w plastrach (
sok z ananasa zachować)Dodatkowo:- około 70 sztuk rurek
waflowychPonadto:- tortownica o średnicy 26 lub 28 cm
Jajka utrzeć z
cukrem do białości.
Mąki,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać, wymieszać i dodawać do masy. Wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą dno tortownicy, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem przez około 30-35 minut. Upiec dwa takie
biszkopty.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając małą szczyptę
soli. Pod koniec ubijani dodać
cukier i śmietanfixy. Batony pokruszyć, ale nie za drobno, powinny być wyczuwalne w
masie. Plastry
ananasa pokroić w drobną kostkę, dodać do
bitej śmietany i dokładnie wymieszać.
Biszkopty nasączyć
sokiem z ananasa, wyłożyć masę ( część odłożyć do ozdabiania), posmarować też boki i wierzch
tortu. Boki obłożyć ściśle rurkami waflowymi, najlepiej zrobić to krótko przed podaniem, wtedy rurki tak szybko nie zmiękną.Tort ozdobić plastrami
ananasa i kleksami z masy. Można także oprószyć tort wiórkami kokosowymi.Oto moje
torty właśnie z tą masą:



Życzę udanych wypieków! :)