ßßß Cookit - przepis na CIASTO MIODOWO-JABŁKOWO-TRUSKAWKOWE

CIASTO MIODOWO-JABŁKOWO-TRUSKAWKOWE

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię ciasto miodowe, chętnie też z nim eksperymentuję. Tym razem postanowiłam przełożyć miodowe placki masą jabłkową z dodatkiem borówek i z nutą owoców leśnych a także pianką truskawkową, do tego czekoladowa posypka i gotowe. Mąż zabrał ciasto do pracy, gdzie wszystkim smakowało, co mnie baaardzo ucieszyło. Lubię uszczęśliwiać ludzi ;)
Składniki:
Placki miodowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 150 g margaryny ( miękkiej)
- 2 jajka ( małe)
- 3 łyżki płynnego miodu
- mąka do podsypywania
Masa jabłkowa:
- 4-5 średnich jabłek
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- 1 szklanka gorącej wody
- dodatkowo 2 łyżki zmiksowanych borówek (mogą być mrożone)
Pianka truskawkowa:
- 300 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
- 1 galaretka truskawkowa
- 1/2 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- posypka czekoladowa
1. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę,cukier, sodę, dodać miękką margarynę i jajka oraz miód, zagnieść gładkie ciasto, podsypując lekko mąką. Podzielić na dwie równe części. Formę do pieczenia 29x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ciasto nakłuć lekko widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (termoobieg 160 stopni) i piec przez około 15 minut aż się ładnie zrumieni. W taki sam sposób upiec drugi placek. Ciasto wystudzić.
2. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i pozostawić do ostudzenie. Gdy zacznie tężeć, obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. Tak przygotowane jabłka wymieszać z musem borówkowym i mocno tężejącą galaretką. Następnie wyłożyć na placek miodowy. Wstawić do lodówki na 10 minut.
3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie mocno tężeć, wtedy ubić na sztywno śmietankę i wymieszać z tężejącą galaretką. Piankę podzielić na dwie części. Jedną część pianki wyłożyć na masę jabłkową, przykryć drugim miodowym plackiem, wyłożyć pozostałą piankę. Wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Następnie posypać posypką czekoladową.
Ciasto powinno poleżeć przez noc w lodówce. Następnego dnia nic tylko zajadać. Smacznego!
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/02/CIASTO-MIODOWO-JABLKOWO-TRUSKAWKOWE.html