ßßß Cookit - przepis na Najlepszy biszkopt kakaowy - rzucany!

Najlepszy biszkopt kakaowy - rzucany!

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten biszkopt w zasadzie już znacie. Podawałam go przy okazji tortów (smerfowego i czekoladowo-pomarańczowego) oraz ciast (piramidy i malinowego). Jakiś czas temu znalazłam go na Kwestii Smaku i od tamtej pory robię go naprawdę często. Jak dla mnie przepis jest po prostu doskonały. Biszkopt jest przepyszny, mocno kakaowy, puszysty i nigdy nie opada. W jego składnikach nie znajdziecie proszku do pieczenia, co jest ogromną zaletą przepisu . Rzucanie jest doskonałą metodą! Zastosowanie biszkoptu kakaowego nie ma granic - można użyć go zarówno do tortów, rolad, jak i zwykłych ciast i za każdym razem smakuje znakomicie. Jeśli macie jakiekolwiek problemy z opadającym biszkoptem, zróbcie wg tego przepisu - nie opadnie nawet o centymetr!
Składniki (wysoki biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm):
- 7 jajek,
- szczypta soli,
- 2/3 szklanki kakao,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- do obsypania tortownicy: masło i bułka tarta.
Białka oddzielamy od żółtek, mąkę i kakao przesiewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, powoli, po łyżce. Na sam koniec dodajemy po jednym żółtku. Mikser wyłączamy. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy ciasto z dodatkiem kakao i mąki (przesianych, powoli, po łyżce). Robimy to bardzo starannie, by piana nie opadła. Gotową masę wylewamy do tortownicy (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą). Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (ok. 30 min; najlepiej piec z termoobiegiem). Gdy patyczek będzie suchy, biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z formą upuszczamy go na dywan z wysokości kolan (moja tortownica była ze szklanym dnem, więc musiałam zrobić to bardzo delikatnie i na powierzchnię bardziej miękką niż dywan:)). Gotowy biszkopt zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie już zimny, można wykorzystać go w dowolny sposób. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/01/najlepszy-biszkopt-kakaowy-rzucany.html