ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

nazwa

Wykonanie

Kiedy za oknem mamy deszczową pogodę, zawsze przychodzi apetyt na coś rozgrzewającego i aromatycznego. Od razu przyszło mi na myśl leczo, które w swoim składzie zawiera przewagę warzyw. Cukinia nadaje całości niesamowitego aromatu. Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
- 3 małe laski kiełbasy,
- 1 czerwona papryka,
- 1 niezbyt duża cukinia,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól morska, pieprz, cukier, papryka ostra, papryka słodka.
Kiełbasę kroimy w kostkę, umieszczamy na suchej patelni i podsmażamy. Patelnia powinna być duża, aby zmieściła wszystkie składniki. Gdy kiełbasa będzie odpowiednio podsmażona (czyli tak, jak lubicie), dodajemy cebulę - pokrojoną w kostkę lub pióra. Wszystko podsmażamy. Dodajemy umytą, pozbawioną gniazda oraz pokrojoną w kostkę/paski paprykę. Mieszamy. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę - nie obieramy. Dodajemy. Ostatnim składnikiem są pomidory. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli lubicie więcej sosu, można podlać wodą. Dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy koncentrat oraz przyprawy do smaku. Podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/05/leczo-z-cukinia.html