ßßß
Składniki:- ok. 300 g pieczarek,- 1 cebula,- 1 puszka kukurydzy,- 1 torebka białego ryżu,- 3-4 ogórki konserwowe,- 3-4 jajka ugotowane na twardo,- sos: 4 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżeczka musztardy,- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra,- 1 łyżeczka masła/oleju (do podsmażenia).Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo.Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła/oleju. Podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy pieczarki (wcześniej umyte i pokrojone na małe plasterki). Smażymy do momentu odparowania wody. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.W misce umieszczamy: ostudzony ryż, zimne pieczarki z cebulą, kukurydzę (odsączoną), jajka (pokrojone w kosteczkę), ogórki (pokrojone w kosteczkę). Dodajemy sos przygotowany z wymienionych składników. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Smacznego!