Wykonanie
Szybka w przygotowaniu, zawierająca składniki, które zazwyczaj mamy w domu.
Pieczarki stanowią miły akcent smakowy. Jeśli macie ochotę, można ułożyć ją warstwami. Ja nie miałam
szczypiorku, więc zrezygnowałam z tej formy. Zachęcam do spróbowania. Przepis znalazłam na pewnej stronie, lecz poddałam go licznym modyfikacjom.

Składniki:- ok. 300 g
pieczarek,- 1
cebula,- 1 puszka
kukurydzy,- 1 torebka
białego ryżu,- 3-4
ogórki konserwowe,- 3-4
jajka ugotowane na twardo,- sos: 4 łyżki
majonezu, 1 łyżka
ketchupu, 1 łyżeczka
musztardy,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,- 1 łyżeczka masła/oleju (do podsmażenia).
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo.Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła/oleju. Podsmażamy pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy
pieczarki (wcześniej umyte i pokrojone na małe plasterki). Smażymy do momentu odparowania
wody. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Studzimy.W misce umieszczamy: ostudzony
ryż, zimne
pieczarki z
cebulą,
kukurydzę (odsączoną),
jajka (pokrojone w kosteczkę),
ogórki (pokrojone w kosteczkę). Dodajemy sos przygotowany z wymienionych składników. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
papryką słodką i ostrą. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Smacznego!