Wykonanie
Tegoroczna majówka nie rozpieszczała słońcem, ale z dwojga złego wolę taką pogodę, niż pamiętny śnieg - jak dwa lata wstecz. Z perspektywy maturzystów zapewne było w sam raz na intensywne powtórki przed egzaminem dojrzałości. Na blogu - podobnie jak za oknem - wiało ciszą, ale wraz ze słońcem, wracam i ja - z nowymi przepisami. Dziś przepis na szybki i bardzo pożywny obiad.

Składniki:- 6-7 naleśników (można przygotować kukurydziane, bądź pszenne - zamieniając
mąkę kukurydzianą na pszenną),- ok. 500 g
mięsa mielonego (u mnie z
indyka),- 1 łyżka
oleju,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
lubczyk,
czosnek granulowany,
papryka ostra,- dodatkowo: sos warzywny Tarsmak * (lub dowolnie przyrządzony wg własnego gustu).Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem . Na łyżce
oleju podsmażamy
mięso, pod koniec przyprawiamy do smaku oraz dodajemy 2 łyżki sosu. Mieszamy do połączenia. Na naleśniki nakładamy po łyżce farszu
mięsnego (może być ciepły), a następnie zwijamy jak krokiety. Na patelnię (na której smażyliśmy
mięso) wlewamy resztę sosu, a na nim układamy zwinięte naleśniki. Przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 10 minut. Od czasu do czasu można przewrócić naleśniki na drugą stronę. Smacznego!*skład sosu:
woda,
cebula,
koncentrat pomidorowy,
pieczarka świeża,
papryka czerwona i zielona,
cukier,
olej roślinny,
sól,
skrobia modyfikowana,
ocet spirytusowy,
przyprawy.
