ßßß Cookit - przepis na Mięsne naleśniki duszone w sosie warzywnym

Mięsne naleśniki duszone w sosie warzywnym

nazwa

Wykonanie

Tegoroczna majówka nie rozpieszczała słońcem, ale z dwojga złego wolę taką pogodę, niż pamiętny śnieg - jak dwa lata wstecz. Z perspektywy maturzystów zapewne było w sam raz na intensywne powtórki przed egzaminem dojrzałości. Na blogu - podobnie jak za oknem - wiało ciszą, ale wraz ze słońcem, wracam i ja - z nowymi przepisami. Dziś przepis na szybki i bardzo pożywny obiad.
Składniki:
- 6-7 naleśników (można przygotować kukurydziane, bądź pszenne - zamieniając mąkę kukurydzianą na pszenną),
- ok. 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka),
- 1 łyżka oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, czosnek granulowany, papryka ostra,
- dodatkowo: sos warzywny Tarsmak * (lub dowolnie przyrządzony wg własnego gustu).
Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem . Na łyżce oleju podsmażamy mięso, pod koniec przyprawiamy do smaku oraz dodajemy 2 łyżki sosu. Mieszamy do połączenia. Na naleśniki nakładamy po łyżce farszu mięsnego (może być ciepły), a następnie zwijamy jak krokiety. Na patelnię (na której smażyliśmy mięso) wlewamy resztę sosu, a na nim układamy zwinięte naleśniki. Przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 10 minut. Od czasu do czasu można przewrócić naleśniki na drugą stronę. Smacznego!
*skład sosu: woda, cebula, koncentrat pomidorowy, pieczarka świeża, papryka czerwona i zielona, cukier, olej roślinny, sól, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, przyprawy.
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/05/miesne-nalesniki-duszone-w-sosie.html