ßßß
Składniki:- 1 bakłażan,- 3-4 czerwone papryki,- 1 puszka pomidorów,- 2 cebule,- 1 łyżka masła,- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, cukier.Bakłażan myjemy, przecinamy na pół (wzdłuż), nakłuwamy widelcem skórkę. Papryki myjemy, wydrążamy gniazda i błonki. Gotowe warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do momentu zmiany koloru skóry bakłażana i zmiany skórki papryki (ok. 30 minut). Bakłażana obieramy od razu, paprykę umieszczamy w foliowym woreczku , zawijamy i zostawiamy do zaparowania (wówczas będzie łatwiej ją obrać). Po kilkunastu minutach obieramy. Obrane warzywa umieszczamy w małym garnuszku z masłem, dodajemy pokrojone w kostkę cebule i dusimy ok. 15 minut. Następnie umieszczamy w większym garnku, dolewamy wody, dodajemy pomidory i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka miksujemy blenderem, przyprawiamy do smaku. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Podajemy z makaronem lub innymi dodatkami (np. z grzankami). Smacznego!