Wykonanie
Od rana za oknem pięknie świeci słońce, w powietrzu czuć, że powoli idzie wiosna. W związku z taką pozytywną aurą postanowiłam ugotować coś, co smakiem przypomina mi wiosnę. Przy okazji jest to dość dietetyczna zupa, no i z pewnością bardzo zdrowa, bo bogata w żelazo. Jej skład można dostosowywać do własnych potrzeb - jeśli chcecie ugotować wersję light, zrezygnujcie z zagęszczenia
mąką i
śmietany. Jej smak wcale nie będzie gorszy! Na dzisiejszy dzień wybrałam wersję mieszaną, czyli trochę treści i trochę diety :) Z uwagi na brak bardzo istotnego w tej zupie składnika, jakim jest
ser topiony, musiałam ją nieco zmodyfikować. Przedstawię Wam wersję sprawdzoną, z dodatkiem
przyprawy, która okazała się dziś składnikiem numer jeden. Przy okazji zobaczcie, co przygotowuję na zbliżającą się Wielkanoc :)

Składniki na zupę:- 1 średni
brokuł,- 1 starta na dużych oczkach
marchew,- 150 g
serka topionego,- 2-3
kostki rosołowe domowe,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
czosnek granulowany, odrobina
curry, pół łyżeczki
cukru,- ewentualnie
mąka i łyżka
śmietany,- odrobina
octu.Składniki na kluski kładzione:- 2
jajka,- niecała szklanka ciepłej
wody,- 1 łyżka rozpuszczonego
masła,-
mąka pszenna - na oko - by ciasto nie było zbyt lejące,- szczypta
soli.W dużym garnku zagotowujemy
wodę, dodajemy domowe
kostki rosołowe (zawsze, kiedy gotuję rosół, przeznaczam jego część na
kostki rosołowe - mrożę w woreczkach do
lodu). Dodajemy
marchew. W drugim garnku zagotowujemy
wodę, dodajemy szczyptę
soli, odrobinę
octu i wrzucamy dokładnie umyty
brokuł (same różyczki).
Brokuł gotujemy w oddzielnym garnku z uwagi na ryzyko, iż będą w nim robaki (stąd
ocet). Gdy będzie już dość miękki, odcedzamy, a następnie miksujemy blenderem lub mikserem na gładką masę. Zmiksowany
brokuł dodajemy do zupy, mieszamy. Po chwili dodajemy
serek topiony, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Przyprawiamy do smaku.
Curry okazało się bardzo ważną
przyprawą, która dodała niesamowitego aromatu. Jeśli zupa będzie mało gęsta, można zaprawić
mąką. Zupa jest dość oporna w przyprawianiu, trzeba dość solidnie użyć przypraw :)Wszystkie składniki na kluski dokładnie mieszamy w misce. Ciasto musi być gęste, nie może być lejące. Zagotowujemy
wodę w średnim garnku, solimy. Ciasto zsuwamy z łyżki za pomocą innej, wielkość zależy od preferencji. Co jakiś czas mieszamy, by nie przywarło do dna garnka. Gotujemy ok. 5 minut od ponownego zagotowania
wody (musicie sprawdzać, czy kluski nie są surowe - różna wielkość każdego z nich powoduje, że nie gotują się zbyt równomiernie). Kluski odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej, nie przelewamy
wodą. Nakładamy na talerz, zalewamy zupą. Smacznego!