Wykonanie
Spontaniczne pomysły na zwykłą kolację często okazują się niezwykłe. Tak było i tym razem. Mieliśmy ochotę na coś pysznego ze zwykłych składników. Konkretnego pomysłu nie było,
plan tworzył się w trakcie.
Sałatka okazała się znakomita - zarówno jeśli chodzi o czas przygotowania, jak i smak. Przepis z całą pewnością
będę powtarzała często. Zachęcam do degustacji :)

Składniki:- mała
sałata lodowa (lub 1/2 większej),- 1 mały
brokuł,- 4
jajka ugotowane na twardo,- dodatkowo:
sól,
cukier,
ocet,-
sos majonezowo-
czosnkowy: 3 łyżki
majonezu, 1 ząbek
czosnku, 1 łyżeczka
musztardy,
sól,
pieprz (
majonez można zastąpić
jogurtem naturalnym, wówczas będzie dietetycznie).
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w ósemki.
Brokuł oddzielamy od łodygi, opłukujemy, wrzucamy do gotującej się
wody z dodatkiem 1 łyżeczki
soli, 1 łyżeczki
octu, 1/2 łyżeczki
cukru. Gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie odcedzamy, zostawiamy do przestudzenia.
Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy w misce. Gdy
jajka i
brokuł przestygną, układamy na sałacie.Przygotowujemy sos:
majonez i
musztardę umieszczamy w kubku, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Polewamy sosem wierzch sałatki. Jeśli wolicie - można wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego :)
