ßßß Cookit - przepis na Sałatka z brokułami w sosie majonezowo-czosnkowym

Sałatka z brokułami w sosie majonezowo-czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Spontaniczne pomysły na zwykłą kolację często okazują się niezwykłe. Tak było i tym razem. Mieliśmy ochotę na coś pysznego ze zwykłych składników. Konkretnego pomysłu nie było, plan tworzył się w trakcie. Sałatka okazała się znakomita - zarówno jeśli chodzi o czas przygotowania, jak i smak. Przepis z całą pewnością będę powtarzała często. Zachęcam do degustacji :)
Składniki:
- mała sałata lodowa (lub 1/2 większej),
- 1 mały brokuł,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- dodatkowo: sól, cukier, ocet,
- sos majonezowo-czosnkowy: 3 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz (majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, wówczas będzie dietetycznie).
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w ósemki. Brokuł oddzielamy od łodygi, opłukujemy, wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki octu, 1/2 łyżeczki cukru. Gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie odcedzamy, zostawiamy do przestudzenia. Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy w misce. Gdy jajka i brokuł przestygną, układamy na sałacie.
Przygotowujemy sos: majonez i musztardę umieszczamy w kubku, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sosem wierzch sałatki. Jeśli wolicie - można wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/02/saatka-z-brokuami-w-sosie-majonezowo.html