ßßß
Składniki:- ok. 500 g schabu bez kości,- domowe kostki rosołowe,- 3 duże cebule + ewentualnie 1 mała czerwona,- przyprawy: sól, pieprz, czosnek (najlepiej 2 przeciśnięte ząbki), lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy,- mąka do zagęszczenia sosu,- 1 łyżka masła.Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, lubczykiem oraz wyciśniętymi ząbkami czosnku. Na rozgrzaną patelnię (można dodać łyżkę oleju, albo podsmażyć na suchej) kładziemy kawałki schabu. W tym samym czasie wstawiamy garnek z wodą i domowymi kostkami rosołowymi . Schab smażymy z obu stron do zmiany koloru. Gdy będzie gotowy, wrzucamy do gotującej się wody z domowym rosołem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Na patelni, na której smażył się schab roztapiamy łyżkę masła, a następnie podsmażamy cebule pokrojone w pióra. Gdy się zeszklą, dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy trochę wody z mięsa, zagotowujemy, wlewamy do mięsa. Schab gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką. Podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami lub innymi dodatkami. Smacznego!