Wykonanie
Jeśli lubicie słodko-kwaśne ciasta, dzisiejszy przepis jest dla Was. Jest błyskawiczne zarówno w przygotowaniu, jak i jedzeniu! Nie musicie
mieć miksera, wystarczy łyżka i dwie miski. Przepis jest idealny na niezapowiedziane wizyty. Źródło: Kuchnia Agaty .

Składniki (na małą keksówkę; w przypadku większej blachy, radzę podwoić składniki):- 2
jajka,- pół szklanki
oleju rzepakowego,- 1 szklanka
mąki pszennej,- 3/4 szklanki
cukru,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,- 1 łyżeczka
cukru waniliowego (najlepiej domowego),- 1 łyżka ekstraktu z
wanilii,- dodatkowo: 1-2 łyżki
wody (jeśli ciasto będzie zbyt gęste i zbite),- opcjonalnie:
przyprawa do
kawy i deserów lub mieszanka:
cynamonu,
kardamonu i
brązowego cukru,- 1 szklanka wypestkowanych mirabelek.

Wszystkie składniki suche umieszczamy w jednej misce (
mąka,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy), mokre w drugiej (
jajka,
olej, ekstrakt). Zawartość obu misek mieszamy, następnie łączymy w jednej (jeśli będzie zbite/gęste, dodajemy trochę
wody i mieszamy). Ciasto umieszczamy w formie, układamy umyte, wypestkowane i przekrojone na pół mirabelki - skórkami do dołu. Posypujemy obficie
przyprawami. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 minut). Smacznego!
