ßßß Cookit - przepis na Pieczone placuszki ziemniaczane ze szpinakiem

Pieczone placuszki ziemniaczane ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Wszelkie dania i przystawki, których zasadniczym składnikiem są ziemniaki lub szpinak wywołują we mnie natychmiastowy alarm dla kubków smakowych. UWIELBIAM zarówno pieczone ziemniaki, jak i szpinak, a połączenie ich razem jest smakołykiem z serii absolutnych. Danie, które za chwilę zaprezentuję może pełnić rolę zarówno przystawki, jak i dania głównego, podanego na obiad lub kolację. Jego tajemniczym składnikiem jest roślinny smalczyk, który nadaje szpinakowi bardzo przyjemnego posmaku. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem oraz roślinną recepturą. Musicie spróbować - mówię to ja, której po raz pierwszy zasmakował smalec :)
Składniki - na spód ziemniaczany:
- 6 małych ziemniaków,
- 1 cebula - średniej wielkości,
- 1 małe jajko,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz.
Składniki - na 'farsz':
- ok. 300 g szpinaku (użyłam mrożonego),
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka serka topionego,
- dodatkowo: ser żółty do posypania.
Ziemniaki obieramy, cebulę podobnie. Warzywa ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane). Do masy dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy. Masę umieszczamy w foremkach (ja użyłam silikonowych w kształcie kwiatków - płaskich). Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozpuszczamy płaską łyżkę Smakowitej Pajdy. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zrumienią, dodajemy szpinak. Podsmażamy do momentu, aż będzie miękki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy serek. Czekamy aż się rozpuści.
Gdy placuszki w piekarniku zaczną się rumienić, otwieramy piekarnik, na każdym układamy solidną łyżkę szpinaku oraz posypujemy serem startym na tarce z małymi oczkami. Piekarnik zamykamy, pieczemy kilka minut - do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy. Smacznego!
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/02/pieczone-placuszki-ziemniaczane-ze.html