ßßß
Składniki:- 500 g mięsa mielonego,- 1 średniej wielkości brokuł,- 1 cebula,- 2 ząbki czosnku,- 2 ziemniaki,- 1 jajko,- 1/2 szklanki ryżu,- sól, pieprz, cukier,- 1 łyżeczka octu winnego.Na początku zagotowujemy wodę (w średnim garnku). Gdy zacznie wrzeć, dodajemy 1/2 łyżki soli, szczyptę cukru i 1 łyżeczkę octu. Wrzucamy brokuł (same różyczki). Gotujemy przez ok. 2 minuty,a następnie odcedzamy.W misce umieszczamy następujące składniki: mięso mielone, suchy ryż, jajko, cebulę startą na tarce (wcześniej obraną), przeciśnięte 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, formujemy małe pulpeciki.Ziemniaki obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce do ogórków, by powstały cieniutkie plasterki.W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian: ziemniaki, pulpety, brokuły - do wyczerpania. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut (czas pieczenia dopasowujemy do wielkości pulpetów). Podajemy. Smacznego!