ßßß Cookit - przepis na Zapiekane pulpety z brokułami i ziemniakami

Zapiekane pulpety z brokułami i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam dania, które już na sam widok przywołują wiosnę. Ten kolor, smak, aromat... wszystko razem komponuje się w pyszną, wiosenną potrawę. Pieczone pulpety są zdrowsze i zdecydowanie mniej tuczące od smażonych na tłuszczu. Warzywa są jak kropka nad "i". Musicie spróbować! Inspirowałam się przepisem na szaszłyki z Kwestii Smaku, jednak wykonałam je po swojemu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 średniej wielkości brokuł,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki ryżu,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 łyżeczka octu winnego.
Na początku zagotowujemy wodę (w średnim garnku). Gdy zacznie wrzeć, dodajemy 1/2 łyżki soli, szczyptę cukru i 1 łyżeczkę octu. Wrzucamy brokuł (same różyczki). Gotujemy przez ok. 2 minuty,
a następnie odcedzamy.
W misce umieszczamy następujące składniki: mięso mielone, suchy ryż, jajko, cebulę startą na tarce (wcześniej obraną), przeciśnięte 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, formujemy małe pulpeciki.
Ziemniaki obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce do ogórków, by powstały cieniutkie plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian: ziemniaki, pulpety, brokuły - do wyczerpania. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut (czas pieczenia dopasowujemy do wielkości pulpetów). Podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/03/zapiekane-pulpety-z-brokuami-i.html