Wykonanie
Oto rewelacyjny przepis! Rewelacyjny, bo ciasto
czekoladowe jest tym, co każda kobieta (i nie tylko) uwielbia, a do tego można zastosować ekonomię kuchni. Przepis ten wpadł mi w oko oczywiście u Ostrej na Słodko już jakiś czas temu i niestety kompletnie nie potrafię wyjaśnić
czemu dopiero teraz zdecydowałam się go wypróbować. Na szczęście po zdanych egzaminach paluszki mnie zaswędziały i postanowiłam wykorzystać co nieco składników znajdujących się akurat w kuchni. Efekt przeszedł moje oczekiwania... Ale co ja tu
będę pisać - sami musicie tego spróbować :-D300 g kilkudniowego
pieczywa1 szkl
mleka2
jajka2 łyżki
margaryny2 łyżki
kakao0,5 szkl
brązowego cukruspirytusowy aromat waniliowy50 g
wiórków kokosowychMleko zagotowujemy. W tym czasie
pieczywo "rwiemy" na drobne kawałki i zalewamy gorącym
mlekiem a następnie rozgniatamy widelcem. Ja użyłam również miksera, ale mój kiepski model męczył się z tą operacją jakiś czas... W czasie miksowania dolałam nieco
wody (około 50ml).W oddzielnej misce ubijamy
jajka z
cukrem,
margaryną i
kakao. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami papkę
chlebową (cały czas miksując) oraz
aromat waniliowy i
wiórki kokosowe. Masa powinna wyjść zwarta, ale nie zbita.Ciasto przekładamy do foremki wyściełanej papierem do pieczenia ( u mnie 24x24) i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.Smakuje obłędnie pokrojone na małe ok 3cm kawałki z dodatkiem łyżeczki
dżemu ;-)SMACZNEGO :-)