Wykonanie
Chodzi za mną to ciasto od kilku dni... Dziś posiłkuję się archiwami, ale przewiduję że w ciągu tygodnia uczynię je ponownie. Wprowadzę jednak małą zmianę i dodam jeden składnik do nadzienia... Będzie pysznie :-) Puki co zapraszam na dzisiejszą odsłonę, a po nowym wykonaniu zaktualizuję posta :-DCiasto:150g
mąki½
torebki proszku do pieczenia40g
cukru pudruszczypta
soliłyżeczka
cukru waniliowego75g
twarogu2 łyżki
mleka3 łyżki
olejuNadzienie:900g małych
jabłek (kwaskowych)2 łyżki
soku z cytryny70g
cukru3
jajka125ml
śmietany1 łyżka
cukru pudruMąkę,
proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym i
solą. W zagłębienie w
mące włożyć
twaróg, wlać
mleko i
olej. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 30 minut włożyć do lodówki.Umyć i obrać
jabłka, pokroić na połówki i wyciąć gniazda. Wypukłą stronę
jabłek ponacinać równomiernie wzdłuż i skropić
sokiem z cytryny.Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 3-4 mm i przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy. Obciąć wystające nad brzeg formy kawałki ciasta. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku podpiec ciasto przez 10 minut.W tym czasie wymieszać
jajka ze
śmietaną i
cukrem.
Jabłka ułożyć na podpieczonym cieście i zalać masą z
jajek i piec przez następne 30 minutPo ostudzeniu jabłecznik oprószyć
cukrem pudrem. Można, zle nie wiem czy się to uda, bo ciasto znika jeszcze zanim wystygnie ;-)SMACZNEGO :-)