Wykonanie
No i stało się, gardło odmówiło mi posłuszeństwa i Święta znów spędzam w łóżku. Na szczęście na pocieszenie mam cudowny prezent od Mikołaja czyli książkę o fotografii kulinarnej :-) A tymczasem przedstawię Wam przepis, do którego wykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko . Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-DNa ciasto:250 g
mąki125 g
margaryny2
żółtka1 łyżka
śmietanyszczypta
soli0,5 opakowania
cukru waniliowegoNa wyłożenie:0,5 kg
białego sera trzykrotnie mielonego1 opakowania
cukru waniliowego2
białka3 łyżki
mąki ziemniaczanej250 g mrożonych
jeżyn2 łyżeczki zielonej
herbaty brzoskwiniowej1-2 łyżki
cukru (wg własnych upodobań - ja nie dodawałam)
brązowy cukier do posypaniaZ
mąki,
margaryny,
żółtek,
śmietany,
cukru waniliowego i
soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Herbatę zaparzamy w 1/4 szklanki
wody (max 1/2) i pozostawiamy do wystygnięcia.
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy
białka oraz
cukier waniliowy i porządnie mieszamy (jeśli chcemy aby
ser był bardziej słodki dosypujemy 1-2 łyżki
cukru). Dodajemy wystudzony napar z
herbaty i 2 łyżki
mąki ziemniaczanej - mieszamy do połączenia się składników.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej
margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie wyjmujemy z zamrażarki
jeżyny, wykładamy na głęboki talerz i dokładnie obtaczamy w pozostałej
mące ziemniaczanej. Z reszty ciasta wykrawamy za pomocą foremek gwizdki.Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie
ser,
jeżyny (ja lekko powciskałam je w
ser), na wierzch ścieramy resztkę ciasta i układamy wycięte foremkami gwiazdki, posypujemy
brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.SMACZNEGO :-)Autorem przepisu jestem ja - Małgorzata ;-)peggi w kuchni