Wykonanie
Za pierwszą po latach wypłatę kupiłam sobie wymarzoną formę na tartę z wyjmowanym dnem. Dzisiejszy przepis został wykonany w ramach testowania rzeczonej foremki. Ciasto wyszło smaczne i znikało momentalnie, a co najważniejsze bez uszczerbku na wyglądzie zostało wyjęte z foremki :-) Nadmienię tylko iż nie jest to typowy deserowy wypiek. Smak
twarogu zdecydowanie w nim dominująca przybrana jest lekką
słodyczą cukru i kwaśnym, orzeźwiającym smakiem
rabarbaru.Na ciasto:250 g
mąki125 g
margaryny2
żółtka1 łyżka
śmietanyszczypta
soli0,5 opakowania
cukru waniliowegoNa wyłożenie:0,5 kg
białego sera0,5 kg
rabarbaru1,5 opakowania
cukru waniliowego2
białka1 łyżka
mąki ziemniaczanejbrązowy cukier do posypaniaZ
mąki,
margaryny,
żółtek,
śmietany,
cukru waniliowego i
soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy
białka oraz
cukier waniliowy i porządnie mieszamy.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Jeśli nie mamy
rabarbaru świeżego możemy użyć mrożony. Po rozmrożeniu należy pozbyć się nadmiaru
wody i obsypać
rabarbar mąką ziemniaczaną.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej
margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni.Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie
biały ser,
rabarbar i posypujemy
brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.SMACZNEGO :-)