ßßß Cookit - przepis na Eskalopki z indyka w kremowym sosie beszamelowo-pomarańczowym

Eskalopki z indyka w kremowym sosie beszamelowo-pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Przepyszne eskalopki z indyka w obłędnym beszamelowo-pomarańczowym sosie. Ja podałam w wersji z kaszą kus-kus, ale oczywiście można wybrać inny dodatek. Warto spróbować!
Składniki:
- pierś z indyka ok 8 plastrów
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- sos beszamelowy:
- 0,5 l mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 śmietanka 30%
- gałka muszkatołowa, sól - do smaku
- dodatki:
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru brązowego bądź białego
- 1 łyżka tymianku
Przygotowanie:
Mąkę krupczatkę wymieszać z solą i pieprzem, obtoczyć w niej eskalopki i usmażyć na maśle z olejem z obu stron przez ok 5 minut. Przygotowane eskalopki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Na patelni, na której smażyliśmy eskalopki, wrzucamy skórkę z pomarańczy wraz z cukrem i lekko podsmażamy, dodajemy sok i tymianek. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos beszamelowy - roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mleko, sól, gałkę i wszystko dokładnie mieszamy, aż do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy sos z patelni oraz śmietankę. Gotujemy jeszcze 1 minutkę dokładnie mieszając. Zalewamy eskalopki. Pieczemy ok 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Smacznego!
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...
Źródło:http://kuchniasandry.blogspot.com/2014/03/eskalopki-z-indyka-w-kremowym-sosie.html