Wykonanie
Przepyszne eskalopki z
indyka w obłędnym beszamelowo-
pomarańczowym sosie. Ja podałam w wersji z
kaszą kus-kus, ale oczywiście można wybrać inny dodatek. Warto spróbować!

Składniki:- pierś z
indyka ok 8 plastrów- 1/2 szklanki
mąki krupczatki- 2 łyżki
masła- 1 łyżka
oleju-
sól,
pieprz-
sos beszamelowy:- 0,5 l
mleka- 1 łyżka
masła- 1 łyżka
mąki pszennej- 1
śmietanka 30%-
gałka muszkatołowa,
sól - do smaku- dodatki:- skórka z 1
pomarańczy- sok z 1
pomarańczy- 1 łyżeczka
cukru brązowego bądź białego- 1 łyżka
tymiankuPrzygotowanie:
Mąkę krupczatkę wymieszać z
solą i
pieprzem, obtoczyć w niej eskalopki i usmażyć na
maśle z olejem z obu stron przez ok 5 minut. Przygotowane eskalopki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masłem.Na patelni, na której smażyliśmy eskalopki, wrzucamy skórkę z
pomarańczy wraz z
cukrem i lekko podsmażamy, dodajemy sok i
tymianek. W osobnym naczyniu przygotowujemy
sos beszamelowy - roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę,
mleko,
sól, gałkę i wszystko dokładnie mieszamy, aż do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy sos z patelni oraz
śmietankę. Gotujemy jeszcze 1 minutkę dokładnie mieszając. Zalewamy eskalopki. Pieczemy ok 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego!Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...