ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno

Sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam serniki w każdej postaci, tym razem sernik na zimno, idealny na upały i nie tylko. Zimą (właściwie niby już wiosna) trudno o smaczne świeże owoce dlatego fajną alternatywą sa żelki, którymi można udekorować ciasto.
Sernik na zimno z warstwą cappuccino
500g sera naturalnego
450g serka homogenizowanego naturalnego
4 łyżki cukru pudru (można więcej)
3 łyżki żelatyny
pół szklanki wody
4 łyżki cappuccino
galaretka u mnie agrestowa
żelki serduszka Gusto do udekorowania
Spód
biszkopty lub domowy biszkopt
Biszkopt
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując, dodać żółtka. Następnie przesianą mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szptułką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach w tortownicy wyścielonej sreberkiem. Wystudzić.
Masa serowa
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wody. Kiedy ostygnie dodać do serków. Dosmakować cukrem pudrem. Połowę masy odlać i można do niej dodać cappuccino, dobrze wymieszać. Można pominąć ten punkt. Rozrobić galaretkę w dowolnym smaku.
Na biszkopty wylać masę cappuccino. Włożyć do lodówki lub zamrażarki. Jak się zsiądzie wylać masę białą. Następnie galaretkę w dowolnym smaku. Jak zacznie się zsiadać udekorować żelkami.
Dziękuję firmie Gusto za żelki.
W paczce otrzymałam
Żelki serduszka, malinki i rekiny.
Malinki to smak mojego dzieciństwa :) Lubię do nich wracać. Dużą zaletą żelek Gusto jest to, że są miękkie, a nie jak większość żelek twarde jak kamień, że aż zęby bolą od gryzienia. Mają naprawdę ciekawe kształty i można nimi przyozdobić nie jeden deser. Rekiny fajnie sprawdziłyby się na niebieskiej galaretce a dżdżownice na kopcu kreta.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/04/sernik-na-zimno.html