ßßß Cookit - przepis na Gulasz ze schabem i kurkami

Gulasz ze schabem i kurkami

nazwa

Wykonanie

Lubię robić na obiad gulasz, bo za każdym razem dodaję różne skład ni ki, w zależności od aktualnych zapasów w do mu i otrzymuj ę zawsze trochę inny smak:)
Gdy znudz ą mi się ziemniaki, ryż i kasza gryczana gotuję do obiadu kaszę j ęczmienną. Tym razem wybrałam pęczak . Ziarna są lekko twardawe, wyczuwalne podczas jedzenia. Mi to jak najbardziej odpowiada,choć reszcie rodziny trochę mniej ;)
8 00 gr schab u bez kości
200 g podsmażonych kurek (miałam mrożone)
3 cebul e
4 ząbki czos nku
5 łyżek mąki
1 papryka
1 łyżeczka papryk i słodkiej w proszku
1 łyżka sosu sojow ego
1 liść laurowy
2 ziar n a ziel a angielskiego
sól, pieprz
1 łyżeczka przypraw y do gulaszu
olej
siekana natka pietruszki
300g kaszy jęczmiennej pęczak (u mnie Kupiec)
Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i s mażyć na rozgrzanym oleju p rzez 10 minut . Dodać pokrojone w pół-plastry cebule, pokrojoną papry kę oraz wyciśnięty czosnek i smażyć razem, aż mięso będzie lekko przypieczone. Przełożyć do garnka, dodać ok. 0,5 l. wod y, podsmażone kurki, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do gulaszu, sos sojowy, paprykę w proszku, sól, pieprz i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok.45 min .). Na koniec dodać natkę pietru szki. Podawać z ugotowaną w międzyczasie kaszą (ok. 20 minut).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/01/gulasz-ze-schabem-i-kurkami.html