ßßß Cookit - przepis na Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

nazwa

Wykonanie

T ypowe włoskie danie z makaronu, c zyli spaghetti z czosnkiem, papryką i oliwą - p ros te i szybkie. P o dsmażony czosnek i olej rzepakowy dodaj ą specyficznego, pysznego smaku makaronowi. P o lecam . P odejrzewam, że weźmiecie dokładkę;).
3 0 0g maka ronu spaghetti
3-4 łyż ki oliwy (u mnie olej rzepakowy Zielony Nurt)
4 ząbk i czosnku
1/ 3 łyżeczki o strej lub słodkiej papryki (lub posiekana świeża papryczka)
sól
pieprz
parmezan
siekana natka pietruszki (niekoniecznie)
Makaron ugotować al ' dente. W międz yczasie n a zimną patelnię wlać oliwę, wycisnąć czosnek i smażyć na małym ogniu często mieszając (uważać aby czosnek się nie przyp alił). Na koniec przyprawić papryk ą, s olą i pieprzem oraz dodać odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszać.
Makaron wyłożyć na talerz, posypać według uznania parmezanem /i na t k ą pietruszki.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/12/spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino.html