ßßß
Chleb bezglutenowy, na wzór chleba gryczanego na zakwasie, piekłam dwa razy, z użyciem czterech rodzajów mąk.Pierwszy raz - na silnym zakwasie żytnim (na zdjęciu). Drugi raz - na bardzo młodym zakwasie gryczanym (bez dodatku drożdży).Chleb w obu przypadkach wyszedł smaczny, miękki i lekko wilgotny. Jednak ten na młodym zakwasie gryczanym był trochę bardziej zbity, w przekroju miał niewiele małych dziur z pęcherzyków powietrza i był trochę bardziej kwaśny w smaku.Składniki na 1 małą keksówkę (20 cm):70 g mąki z amarantusa55 g mąki z quinoa (lub innej bezglutenowej)50 g mąki z brązowego ryżu200 g mąki gryczanej2 łyżki mielonego siemienia lnianego1 i 1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru1/2 szklanki otrąb lub płatków owsianych błyskawicznych (bezglutenowych)ok. 1/4 szklanki różnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, dynia)ok. 410-460 ml letniej wody (w zależności od ilości dodanego zakwasu oraz rodzaju użytej mąki)7 czubatych łyżek silnego bezglutenowego zakwasu * (lub 4 czubate łyżki zakwasu żytniego, jeśli nie macie alergii)Zakwas wyjąć z lodówki. Po 1-2 godzi nach dodać 100g mąki i 100ml letniej wody, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać.Dolać letnią wodę oraz zakwas (pozostałą cześć zakwasu schować do lodówki).Wszystkie składniki wymieszać (ciasto pow inno być raczej gęste) i przełożyć do silikonowej keksówki.Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami.Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką (powinno podrosnąć o 1-2 cm).Przed pieczeniem ponownie zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką.Piec w piekarnik u rozgrzan ym do 200 'C przez ok. 50-60 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).*jeśli zakwas jest młody, należy go wspomóc w wyrastaniu i dodać do ciasta 1 łyżeczkę suszonych drożdży