ßßß Cookit - przepis na Zupa - krem z groszku z orientalną nutą

Zupa - krem z groszku z orientalną nutą

nazwa

Wykonanie

Krem z groszku z orientalną nutą przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych Akademii Smaku Bosch . Zupa jest pyszna, aromatyczna i na pewno zrobię ją ponownie.
Proporcje składników można zmieniać według uznania. Jeśli nie masz np. anyżu czy liścia kafiru, zupa i tak wyjdzie smaczna, jedynie bez specyficznego posmaku. Sałata dodaje zupie aksamitności.
3 puszki zielonego groszku gotowanego na parze, np. Bonduelle (lub 1 opakowanie mrożonego groszku)
6 cm pora (biała część)
1/2 puszki mleka kokosowego
ok. 2 l. bulionu drobiowego
1 cm świeżego imbiru
1/2 trawy cytrynowej
1/2 świeżego chili
mały pęczek kolendry
kilka liści zielonej sałaty
kilka nasion anyżu
liść kafiru (limonki)
sok z limonki, sól, pieprz,c ukier trzcinowy - do smaku
masło klarowane - do smażenia
kolendra, orzeszki pinii - do przybrania
Na maśle podsmaż 1/2 pokrojonego w talarki pora, posiekany drobno imbir oraz chili.
Następnie dodaj liść kafiru, rozgniecione nasiona anyżu, część kolendry, trawę cytrynową oraz wlej mleko kokosowe i część bulionu.
Całość chwilę podgotuj, po czym przecedź przez sito do garnka i dolej pozostałą część bulionu.
Na maśle podsmaż pozostałą część pokrojonego pora, po chwili dodaj groszek.
Następnie przełóż do garnka z wywarem, dodaj kilka liści sałaty i z agotuj.
Zmiksuj dokładnie blenderem.
Dopraw do smaku sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem.
Podaj z prażonymi na patelni orzeszkami pinii oraz siekaną kolendrą.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/03/zupa-krem-z-groszku-z-orientalna-nuta.html