Wykonanie
Krem z
groszku z orientalną nutą przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych Akademii Smaku Bosch . Zupa jest pyszna, aromatyczna i na pewno zrobię ją ponownie.Proporcje składników można zmieniać według uznania. Jeśli nie masz np.
anyżu czy liścia kafiru, zupa i tak wyjdzie smaczna, jedynie bez specyficznego posmaku.
Sałata dodaje zupie aksamitności.3 puszki
zielonego groszku gotowanego na parze, np. Bonduelle (lub 1 opakowanie mrożonego
groszku)6 cm
pora (biała część)1/2 puszki
mleka kokosowegook. 2 l.
bulionu drobiowego1 cm świeżego
imbiru1/2
trawy cytrynowej1/2 świeżego
chilimały pęczek
kolendrykilka liści
zielonej sałatykilka
nasion anyżuliść kafiru (
limonki)
sok z limonki,
sól,
pieprz,c
ukier trzcinowy - do smaku
masło klarowane - do smażenia
kolendra,
orzeszki pinii - do przybraniaNa
maśle podsmaż 1/2 pokrojonego w talarki
pora, posiekany drobno
imbir oraz
chili.Następnie dodaj liść kafiru, rozgniecione
nasiona anyżu, część
kolendry,
trawę cytrynową oraz wlej
mleko kokosowe i część
bulionu.Całość chwilę podgotuj, po czym przecedź przez sito do garnka i dolej pozostałą część
bulionu.Na
maśle podsmaż pozostałą część pokrojonego
pora, po chwili dodaj
groszek.Następnie przełóż do garnka z
wywarem, dodaj kilka liści
sałaty i z agotuj.Zmiksuj dokładnie blenderem.Dopraw do smaku
sokiem z limonki,
cukrem,
solą i
pieprzem.Podaj z prażonymi na patelni
orzeszkami pinii oraz siekaną
kolendrą.