Wykonanie
Składniki:*na
bezę- 300ml
białek- 440g
cukru- 1 łyżeczka
octu winnego- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej*na mus
ananasowy- 1
ananas- 2 łyżki
brązowego cukru- 1-2 łyżki
likieru kokosowego- 5 łyżek
wiórków kokosowych- sok z 1
cytryny*na krem
kokosowy- 1-2 łyżki
likieru kokosowego- 500g
serca mascarpone- 200ml
mleczka kokosowego- 2 łyżki
białego cukruSposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając
cukier. Na samym końcu delikatnie mieszamy z
mąką ziemniaczaną i
octem.2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa
okręgi o średnicy ok. 22 cm. Ubite
białka wykładamy na
okręgi, wyrównujemy (jeden blat można uformować fantazyjnie, by utworzył ozdobny wierzch). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, na ok. 30 min., następnie zmniejszamy temp. do 100 stopni i pieczemy jeszcze ok. 2,5 godziny.3.
Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kostkę. 1/3
ananasa odkładamy, pozostały wrzucamy do garnka i miksujemy z
brązowym cukrem,
likierem,
sokiem z cytryny. Mus gotujemy ok. 15 min., aż lekko zgęstnieje, na końcu mieszamy z wiórkami kokosowymi, studzimy.4.
Mleczko kokosowe z
cukrem i
likierem gotujemy 30 min., aż
mleko zredukuje się do 1/3 objętości (od czasu do czasu mieszamy). Gorące mleczko miksujemy z
mascarpone, aż powstanie gęsty krem, wstawiamy na kilka minut do lodówki.5. Jeden blat kładziemy na paterę, smarujemy go musem
ananasowym, wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy odłożonym
ananasem i wiórkami kokosowymi, chłodzimy w lodówce.Inspiracja:kwestiasmaku