Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 8
jajek- 25dag
cukru- 20dag zmielonych
orzechów laskowych- 1 szklanka
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia*na krem- 300ml
mleka- 1 op. budyniu
toffi- 2 łyżki
kawy instant- 10dag
masła- 15dag
cukru- 1 kieliszek
likieru kawowego*na poncz- 1/2 szklanki mocnego naparu
kawy- 1 kieliszek
likieru kawowego*dodatkowo- 1 słoik kwaśnego
dżemu-
orzechy włoskie do dekoracjiSposób przygotowania:1.
Białka ubijamy z 1/3
cukru.
Żółtka ucieramy z resztą
cukru, dodajemy
orzechy,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, miksujemy, na końcu mieszamy z ubitymi na sztywno
białkami.2. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 50 min. w 180 stopniach.3.
Budyń gotujemy przy użyciu 300ml
mleka, gotowy studzimy.
Masło miksujemy z
kawą instant i
cukrem, stopniowo dodajemy
budyń oraz
likier.4.
Biszkopt kroimy na trzy części, każdy blat skrapiamy ponczem przygotowanym z
kawy i
likieru.5. Pierwszy blat smarujemy
dżemem, kładziemy drugi blat, który smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy ostatnią częścią ciasta i wykładamy resztę kremu, wyrównujemy. Ozdabiamy
orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin.