Wykonanie
Składniki:- 350g
mąki pszennej- 50g
otrąb pszennych- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru- 1 paczuszka
suszonych drożdży- 25g
brązowego cukru- 25g
masła pokrojonego w kostkę- 100g kandyzowanych
owoców (np.
ananas,
mango,
papaja)- ok. 250ml letniej
wody- 50g podprażonych
wiórków kokosowych- 2 łyżki
wiórków kokosowych- 1
jajko-
masło do wysmarowania formySposób przygotowania:1. W misce mieszamy
mąkę z
otrębami,
drożdżami,
solą i
imbirem. Dodajemy
masło, które rozcieramy palcami, następnie stopniowo wlewamy
wodę i zagniatamy ciasto na stolnicy obsypanej
mąką przez kilka minut. Później ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.2. Wyrośnięte ciasto mieszamy z podprażonymi wiórkami (muszą być wystudzone) i pokrojonymi
owocami. Chwilę wyrabiamy ręką i przekładamy do keksówki wysmarowanej
masłem, odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.3. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy 2 łyżkami wiórków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na ok. 30 min., aż nabierze złotego koloru. Gotowy placek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.