Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 5dag świeżych
drożdży pokruszonych- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 szklanki
oleju- 1/2 szklanki
mleka- 2
jajka- niepełne 3 szklanki
mąki pszennej*na kruszonkę- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 szklanki
masła- 1 szklanka
mąki pszennej*dodatkowo-
owoce, np.
jabłka,
rabarbarSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy w kolejności jak wyżej, jedno na drugie, nie mieszając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.2. Po tym czasie wszystko mieszamy, wykładamy na małą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką, kładziemy dowolne
owoce.3. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.