Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 200g
mąki pszennej- 40g
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 150g
cukru pudru- 2
jajka- 180ml
maślanki- 150g miękkiego
masła*na nadzienie- 2
jajka- 40g
mąki ziemniaczanej- 50g
cukru- 1 i 1/4 szklanki
mleka- 30g
masła- 1/4 szklanka ulubionego
likieru, np.
kokosowego,
kawowego- 1
laska wanilii*na
bezę- 200g
cukru- 4
jajkaSposób przygotowania:1.
Mąkę mieszamy z
kakao,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cukrem pudrem, następnie dodajemy
jajka,
maślankę,
masło i miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min. Gotowe studzimy na kratce.2.
Mleko i
laskę wanilii zagotowujemy. W garnuszku mieszamy
mąkę ziemniaczaną z
cukrem i
likierem oraz z 1/3 ilości wcześniej zagotowanego
mleka. Pozostałe
mleko ponownie zagotowujemy, wlewamy zawartość garnuszka i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje, zestawiamy z palnika. Intensywnie mieszamy z
masłem, studzimy (przykrywamy folią, by uniknąć powstania kożucha).3. W upieczonych babeczkach wydrążamy środek, uważać by nie uszkodzić dna. Później każdą nadziewamy wystudzoną masą i wkładamy do lodówki.4.
Białka i
cukier umieszczamy w misce, którą wstawiamy na garnku z gotującą się
wodą (
woda nie może dotykać miski), energicznie ubijamy, aż
cukier się rozpuści a
białka lekko ubiją. Miskę zestawiamy z garnka, nadal ubijamy, aż powstanie gęsta i lśniąca piana (potrwa to kilka minut). Gotową
bezą smarujemy babeczki, można udekorować wypukłą częścią łyżeczki, tak by powstały "różki". Później palnikiem, najlepiej takim do creme brulee opalamy
bezę, babeczki przechowujemy w lodówce.Inspiracja: uzaleznionaodgotowania
