Wykonanie
Mam tyle "kuchennych marzeń", że czasami zastanawiam się, czy nie popadam w skrajność.No bo ile można oglądać stron z jedzeniem, o jedzeniu i o kuchennych akcesoriach? Tak mi się marzy piękna patera jedna, druga, trzecia, cudne papilotki w gwiazdki i
groszki i w paseczki, stare białe biurko i wyciętymi po bokach serduszkami, czerwona komoda z przeszklonymi drzwiczkami... Tak mi się marzy, żeby to moje kucharzenie nie było tylko "od święta". Ale to tak ciężko podjąć decyzję, co dalej... przecież nie
mogę rzucić wszystkiego i zacząć od
zera...hmm a może tak trzeba, ale jeśli się nie uda?
Matko, kto wymyślił wątpliwości? Chociaż tak sobie myślę, że skoro inni zaryzykowali i się im udało...ach who knows?A tymczasem przepis na
ciasteczka, bardzo pyszne
ciasteczka Michela Roux, który wie co dobre no i jemu się udało.
Ciasteczka miliona kombinacji, wg mnie najlepsze jednak z
dżemem malinowym. Enjoy!



Ciasteczka są bardzo delikatn e, wręcz rozpływają się w ustach i pachną niesamowicie
maślanie:)Składniki:250 g
mąki torto wej200 g
masła pokrojonego w kostkę, lekko rozmiękczonego100 g
cukru pudru przesianego przez sitoszczypta
soli2
żółtkaWykonanie:Na stolnicy usypać górkę z
mąki i zrobić w niej wgłębienie, wrzucić w nie
masło,
cukier i
sól. Czubkami palców wymieszać
masło z
cukrem i
solą, następnie dodać
żółtka i wyrabiać delikatnie czubkami palców.Powoli zagarniać
mąkę i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Podzielić na 4 lub 5 części. Zawinąć w folię i schłodzić lodówce 40 minut. Będzie łatwiejsze do rozwałkowania i wycinania, ponieważ ciasto bardzo się klei. Przy wyrabianiu staraj się nie dosypywać zbyt dużo
mąki, bo ciasto stwardnieje.




Nadzienie:
płatki migdałowebrązowy cukierdżem malinowykawa rozpuszczalna lub
kakao 2 łyżki roztarte na pastę z małą ilością
wodymlekoRozwałkuj 1 część ciasta na stolnicy i wycinaj pożądane kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w zależności od opcji:posmaruj
mlekiem i posyp
cukrem lub
płatkami migdałowyminałóż pół łyżeczki pasty i zrób wzorek widelcem z
dżemem są nieco trudniejsze, ponieważ należy wyciąć dwa kółka, w jednym wyciąć jeszcze jedno, mniejsze, następnie bardzo ostrożnie przenieść kółko z dziurką na całe, uprzednio posmarowane
mlekiem kółko. Oba kółka położyć na blachę wyłożoną papierem. Każde
ciasteczko nadziać
dżemem (przed pieczeniem!)



Ciasteczka piec 10-15 minut (w zależności od grubości) w 150 st. C (z termoobiegiem)/180 st. C (bez termoobiegu) lub do zarumienienia. OStudzić.Smacznego :)