ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTECZKA Michel Roux

KRUCHE CIASTECZKA Michel Roux

nazwa

Wykonanie

Mam tyle "kuchennych marzeń", że czasami zastanawiam się, czy nie popadam w skrajność.
No bo ile można oglądać stron z jedzeniem, o jedzeniu i o kuchennych akcesoriach? Tak mi się marzy piękna patera jedna, druga, trzecia, cudne papilotki w gwiazdki i groszki i w paseczki, stare białe biurko i wyciętymi po bokach serduszkami, czerwona komoda z przeszklonymi drzwiczkami... Tak mi się marzy, żeby to moje kucharzenie nie było tylko "od święta". Ale to tak ciężko podjąć decyzję, co dalej... przecież nie mogę rzucić wszystkiego i zacząć od zera...hmm a może tak trzeba, ale jeśli się nie uda? Matko, kto wymyślił wątpliwości? Chociaż tak sobie myślę, że skoro inni zaryzykowali i się im udało...ach who knows?
A tymczasem przepis na ciasteczka, bardzo pyszne ciasteczka Michela Roux, który wie co dobre no i jemu się udało. Ciasteczka miliona kombinacji, wg mnie najlepsze jednak z dżemem malinowym. Enjoy!
Ciasteczka są bardzo delikatn e, wręcz rozpływają się w ustach i pachną niesamowicie maślanie:)
Składniki:
250 g mąki torto wej
200 g masła pokrojonego w kostkę, lekko rozmiękczonego
100 g cukru pudru przesianego przez sito
szczypta soli
2 żółtka
Wykonanie:
Na stolnicy usypać górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie, wrzucić w nie masło, cukier i sól. Czubkami palców wymieszać masło z cukrem i solą, następnie dodać żółtka i wyrabiać delikatnie czubkami palców.
Powoli zagarniać mąkę i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Podzielić na 4 lub 5 części. Zawinąć w folię i schłodzić lodówce 40 minut. Będzie łatwiejsze do rozwałkowania i wycinania, ponieważ ciasto bardzo się klei. Przy wyrabianiu staraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki, bo ciasto stwardnieje.
Nadzienie:
płatki migdałowe
brązowy cukier
dżem malinowy
kawa rozpuszczalna lub kakao 2 łyżki roztarte na pastę z małą ilością wody
mleko
Rozwałkuj 1 część ciasta na stolnicy i wycinaj pożądane kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w zależności od opcji:
posmaruj mlekiem i posyp cukrem lub płatkami migdałowymi
nałóż pół łyżeczki pasty i zrób wzorek widelcem z dżemem są nieco trudniejsze, ponieważ należy wyciąć dwa kółka, w jednym wyciąć jeszcze jedno, mniejsze, następnie bardzo ostrożnie przenieść kółko z dziurką na całe, uprzednio posmarowane mlekiem kółko. Oba kółka położyć na blachę wyłożoną papierem. Każde ciasteczko nadziać dżemem (przed pieczeniem!)
Ciasteczka piec 10-15 minut (w zależności od grubości) w 150 st. C (z termoobiegiem)/180 st. C (bez termoobiegu) lub do zarumienienia. OStudzić.
Smacznego :)
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2012/12/kruche-ciasteczka-michel-roux.html