Wykonanie

Strasznie dawno mnie nie było, a to wszystko przez problemy z Internetem, a właściwie dostawcą, który słabo dba o klienta i jestem strasznie zawiedziona firmą na O. Ale cóż począć. Miło mi, że mimo mojej nieobecności ktoś odwiedzał bloga i zostawiał komentarze. Wszystkim serdecznie dziękuję!A tymczasem przyszedł czas na tartę "Pożegnanie lata". Niedawno byłam w Ikei i już od dłuższego czasu polowałam na formę do tarty z wyciąganym dnem. Poprzednim razem nie było jej na stanie, ale teraz udało mi się ją nabyć. Jestem przeszczęśliwa, bo nareszcie
mogę piec tarty, na które mam taką ogromną chrapkę. Do dekoracji możecie użyć dowolnych miękkich
owoców sezonowych, tropikalnych lub z puszki. Ja w ogrodzie znalazłam parę niedobitków-
borówek, które jeszcze się ostały, kubek
malin, trochę
śliwek, kupiłam
kiwi i tak powstała cudowne w smaku
tarta z kremem budyniowo-
śmietanowym na bazie
maślanki. Coś pysznego.Szkoda, że wytrzymała tylko jedno popołudnie:(Składniki na ciasto:15 dkg
mąki5 łyżek
cukru pudruszczypta
soli2
żółtka10 dkg
masła2-3 łyżki lodowatej
wody mineralnejWykonanie:Wszystkie składniki ciasta zagnieść, aż będą jednolite. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Natłuścić formę do tarty. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na koło o wymiarach większych niż forma. Nawinąć na wałek i przenieść do formy. Wylepić nim dno i boki. Nakłuć widelcem. Jeżeli macie formę z takim "parapecikiem" wokół możecie wykończyć brzeg ciasta ciekawym wzorkiem, który na pewno podniesie walory estetyczne ciasta.Po wylepieniu form wstawić ją do lodówki na około 30-40 minut. Wstawić do piekarnika i włączyć do temp. 150 st. C (termoobieg) lub 180 st.C (bez termoobiegu) i piec do zezłocenia się ciasta. Ja o swoim zapomniałam w całym moim chwilowym roztargnieniu i bardziej się zbrązoiło niż zezłociło;) Ale i tak było smaczne :)





250 ml
maślanki2
żółtka1/4 szkl.
cukru3 łyżki
mąkiszczypta
soliłyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 szkl. kremówkiPonadto:miękkie
owoce sezonowe, tropikalne lub z puszkiWykonanie:W garnku z grubym dnem wymieszaj
maślanką,
żółtka,
cukier,
mąkę,
sól i ekstrakt. Postaw na małym ogniu i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zestaw z palnika i zostaw do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij w osobnym naczyniu. Gdy masa maślankowa przestygnie dodawaj do niej partiami kremówkę miksując na niskich obrotach. Po połączeniu przełóż masę na przestudzony spód ciasta, równomiernie rozsmaruj i układaj wybrane przez siebie
owoce. Przed podaniem schładzaj tartę w lodówce, najlepiej całą noc.Smacznego:)
